Wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen van cremeren? Om dit uit te leggen, is het goed om iets meer te weten over de geschiedenis van cremeren. Deze vorm van het verwerken van het lichaam van een overledene bestaat namelijk al duizenden jaren. Heel vroeger werden mensen al verbrand na hun overlijden. Een tijdlang is cremeren minder populair geweest. Dit had voornamelijk te maken met culturele en religieuze overwegingen. Zo bestaan er religies waarbij cremeren niet mag, omdat het lichaam intact zou moeten blijven om naar het hiernamaals te kunnen gaan. Toch gaan tegenwoordig steeds meer mensen over op crematie. Wij vertellen je waarom mensen steeds vaker voor deze optie kiezen en wat daar de voordelen van zijn.
Als een dierbare is overleden, zijn er vaak wensen van de overledene en van de nabestaanden wat betreft de laatste rustplaats. Als iemand wordt begraven, zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Terwijl je met de as van een overledene veel flexibeler bent. Dat is één van de voordelen van cremeren. Nabestaanden kunnen de as van hun dierbare thuis bewaren of een deel ervan in een sierraad verwerken. De as kan worden begraven in een urnengraf, je kunt het in een columbarium bijzetten of je kunt het verstrooien op een plek die belangrijk was voor de overledene of voor de nabestaanden. Het is zelfs mogelijk om een boom te laten groeien met de as van de overledene als voeding voor deze boom. Je hebt dus veel mogelijkheden die het afscheid nog persoonlijker kunnen maken.
Als het gaat om wat beter is aan cremeren, kun je de kosten ook als voordeel noemen. Crematie is over het algemeen wat voordeliger dan een begrafenis. Bij een begrafenis heb je de kosten van een graf, een grafsteen en het onderhoud op een begraafplaats. Op de langere termijn ben je met cremeren dus voordeliger uit.
Wat ook beter is aan cremeren, is dat het milieuvriendelijker is. Tegenwoordig zijn de crematieprocessen een stuk klimaatvriendelijker door het gebruik van efficiëntere verbrandingstechnieken. Deze minimaliseren de impact op het milieu. Ook zijn er ecologisch verantwoorde mogelijkheden, de zogenaamde groene crematies, waarbij de overledene eerst in een milieuvriendelijke kist ligt en later de as in een biologisch afbreekbare urn komt. Als het gaat om duurzaamheid kan crematie dus een goede keuze zijn.
Soms wil de overleden dierbare of willen de nabestaanden de overledene in een andere stad, land of continent begraven. Bij een begrafenis is het een heel proces om een overledene te repatriëren. Dit probleem is er niet als je een urn moet vervoeren. Dit zorgt voor meer mogelijkheden om een laatste rustplaats te kiezen die grote betekenis voor de overledene of de nabestaanden heeft.
Je ziet dat er een hoop voordelen aan cremeren zijn. Toch blijft het een heel persoonlijke keuze waarbij cultuur, tradities en religies een grote rol spelen. Wil je meer weten over cremeren en wat de opties zijn? Neem dan eens contact op met één van onze ondernemers op het platform. Zij kunnen jou meer vertellen! Ben je benieuwd naar de voordelen van begraven?
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.