Een persoonlijke uitvaart tijdens de corona crisis.

In deze periode waar we allemaal aan bepaalde regels moeten houden omdat we het Covid-19 virus willen tegengaan kunnen uitvaarten soms wat minder persoonlijk zijn. Wellicht kunnen niet alle belangstellenden aanwezig zijn en de afstand die we moeten houden lijkt onmetelijk ver. Om toch wat inspiratie op te kunnen doen voor een persoonlijke uitvaart tijdens de corona crisis, geven wij u hieronder wat tips en/of ideeën.

De corona regels tijdens een uitvaart op dit moment;

De corona regels, tot nader order moeten we hier nog steeds rekening mee houden. Men moet rekening houden met de 1.5 meter regel. Er geldt een maximum aantal personen voor 100 personen binnen en 250 personen buiten. Maar wel op voorwaarde dat onderstaande in acht genomen wordt;

  • reservering vooraf en dus vaste zitplaatsen
  • gezondheidscheck vooraf
  • iedere bezoeker zich aanmeldt

Wat als toch niet iedereen aanwezig kan zijn?

Indien niet iedereen aanwezig kan zijn bij een uitvaart bestaat er een mogelijkheid om de uitvaart te delen via film en/of live streaming. Bij live streaming kunnen belangstellenden die u een link stuurt live meekijken. Voordeel is dat het beeldmateriaal bewaard wordt en u het later ook nog kunt bekijken. Informeert u bij uw uitvaartondernemer naar de mogelijkheden of kijk in onze bedrijvengids voor leveranciers onder het kopje foto-/videografen.

Locatie uitzoeken voor  een persoonlijke uitvaart tijdens de corona crisis

Er zijn veel locaties waar u een persoonlijke uitvaart kunt houden. Het persoonlijkste is om een locatie te kiezen die ook bij de persoonlijkheid van de overledene past. Kiest u dan wel voor een ruimte waar u rekening kunt houden met de 1.5 meter regel. De regel dan is wel maximaal 30 aanwezigen inclusief personeel. Een buiten locatie is nu ook populair, zeker ook omdat dan de 1.5 meter regel vaak makkelijker toepasbaar is. Voor een buiten locatie geldt maximaal 40 personen. Uiteraard wel geheel afhankelijk van het weer in ons wisselvallige landje.

 

Locatie voor de uitvaart persoonlijk aankleden tijdens de corona crisis

Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor een locatie kunt u deze natuurlijk voorzien van een persoonlijke aankleding. Denkt u bijvoorbeeld aan een haag van bloemen of ballonnen in de lievelingskleuren van de overledene. Kaarsen kunnen zorgen voor een extra warme sfeer. Of een hoekje met foto’s van de overledene, allemaal goed te bekijken met de 1.5 meter regeling.

Catering voor een persoonlijke uitvaart tijdens de corona crisis

De horeca is op dit moment helaas weer gesloten maar u kunt kiezen voor een cateraar die de favoriete hapjes, drankjes en/of maaltijden levert waar de overledene van hield. U kunt ervoor kiezen een buffet te maken zodat de gasten met de gepaste afstand ervan kunnen genieten. Zo blijft het voor een ieder veilig maar kunt u zelfs de catering op een uitvaart persoonlijk houden. Wel is het zo dat dit moet plaatsvinden bij een uitvaart locatie bij een crematorium of begraafplaats. Is dit niet het geval dan mogen er weer maximaal 30 personen aanwezig zijn inclusief personeel.

 

Rouwvervoer bij een persoonlijke uitvaart tijdens de corona crisis

De regels tijdens het betreden van een vervoersmiddel zijn ook iets versoepelt echter worden er wel mondkapjes geadviseerd en soms zelfs verplicht gesteld. Een begraafplaats of crematorium op loopafstand zou dan het fijnst zijn. Ook een mooi idee is een loopkoets welke getrokken wordt door gasten. Het zijn slechts wat alternatieven om toch de 1.5 meter regel in acht te houden en de uitvaart persoonlijk te houden. Maar wederom afhankelijk van de ligging.

Afscheid nemen van een overledene tijdens de corona crisis

Voorheen konden we een rij maken om even langs de kist te lopen om afscheid te nemen van de overledene, nu kan dit een behoorlijke rij opleveren i.v.m. de 1.5 meter regel. Afhankelijk van het aantal belangstellenden kunt u dit alsnog doen.

Het handen schudden bij het condoleren kan met een mooi gebaar vervangen worden door het namastè gebaar. Bekend uit de Indiase cultuur, men vouwt de handen voor de borst. Dit symbool staat voor respect en heeft de symbolische betekenis: “Ik buig naar de godheid in jou.” U hoeft dan geen lichamelijk contact te hebben maar troost u hen toch op afstand. Uiteraard is de ellebogen tegen elkaar ook een optie.

 

 

Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen en alles wat daarbij komt kijken? Via onze Uitvaartkluis maakt u aan uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt uw nabestaanden ook een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Er komt immers op dat vlak nog veel bij kijken om alles goed te regelen. Met het vullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in categorie: Artikelen

Geplaatst in tags: Afscheid nemen tijdens corona Alternatieve herdenkingen begraafplaats Beperkingen bij uitvaarten ceremonie Corona-richtlijnen uitvaart Corona-uitvaart Covid-19 en uitvaarten crematie cremeren Persoonlijke uitvaart rouwvervoer rouwverwerking uitvaart uitvaartceremonie Uitvaartplanning