Regels voor een uitvaart tijdens de Covid-19 periode

Nederland is nog steeds in de ban van Covid-19. Dit houdt ook voor de uitvaartbranche nog steeds in dat men rekening moet houden met regels om besmettingen te voorkomen. Voor ieders veiligheid hebben wij hier de meest gestelde vragen en regels samengevat voor een uitvaart tijdens de Covid-19 periode.

Hoeveel mensen mogen er aanwezig zijn bij een uitvaart tijdens de Covid-19 periode?

Vanaf 1 juli zijn de regels veranderd voor de uitvaart. Waar er voorheen rekening gehouden moest worden met 30 personen is het nu anders. Men moet rekening houden met de 1.5 meter regel. Klik hier voor de huidige uitvaartregels. Maar er moet wel aanvullende voorwaarden in acht genomen worden zoals:

  • reservering vooraf
  • gezondheidscheck vooraf
  • vaste zitplaatsen

Wanneer dit niet mogelijk is dan geldt er voor een binnen locatie een maximum van 100 personen en voor een buiten locatie een maximum van 250 personen zonder het personeel daarbij mee te tellen.

 

Hoe zit het met de wettelijke termijnen voor begraven en cremeren tijdens Covid-19 periode?

Volgens de Wet op de lijkbezorging (WLB) is het normaal verplicht om een overledene vanaf 36 uur tot binnen de 6 werkdagen na overlijden te begraven of te cremeren. Tijdens de corona crisis is het mogelijk om hiervan af te wijken, dit zal altijd met toestemming van de burgemeester moeten gebeuren. Indien een overledene binnen 36 uur begraven of gecremeerd moet worden zal de burgemeester dit eerst met een arts en Officier van Justitie moeten overleggen. Wanneer er na zes werkdagen een uitvaart moet plaats vinden zal de burgemeester dit met een arts moeten overleggen. Zodra dit goedgekeurd wordt krijgt u toestemming om de uitvaart binnen die termijn te laten plaatsvinden.

 

Wat zijn de mogelijkheden als een overledene niet in het buitenland begraven of gecremeerd kan worden tijdens Covid-19 periode?

Vanwege het corona virus is het niet makkelijk om nu in het buitenland te cremeren of te begraven. Tijdens deze periode heeft u twee opties waarvoor u kunt kiezen:

  • De overledene begraaft of cremeert u in Nederland
  • De burgemeester moet u toestemming geven om de overledene nog niet te begraven of te cremeren binnen de zes werkdagen. Men kan dan kiezen dat het lichaam gebalsemd en gekoeld wordt, zodat het lichaam langer “goed” blijft, totdat ze naar het buitenland vervoerd kunnen worden.

 

Hoe zit het met de islamitische begrafenis, eeuwigdurende grafrust, tijdens de Covid-19 periode?

In Nederland hebben we tegenwoordig meer begraafplaatsen die ook rekening houden met het islamitische geloof. Dit houdt in dat er een mogelijkheid is met een grafrecht voor onbepaalde tijd. Deze begraafplaatsen kunt u vinden in Rotterdam, Bergen op Zoom, Utrecht, Nuenen en de bijzondere begraafplaatsen in Zuidlaren en Almere. U zou ook kunnen kiezen voor een natuurbegraafplaats in Nederland, de meeste graven zijn hier voor onbepaalde tijd.

Laat uzelf goed informeren bij andere begraafplaatsen. Er zijn ongeveer 60 gemeente begraafplaatsen waar er plek is voor islamitische begrafenissen voor een bepaalde periode die men dan telkens kan verlengen. Het is hierbij wel belangrijk om altijd de gegevens van een contactpersoon door te geven aan de beheerder van de begraafplaats. Bij het verlengen van de grafrechten kan hij contact met u opnemen.

 

Ter informatie: Dit is een artikel dat tijdens de Covid-periode is gepubliceerd; inmiddels zijn deze regels voorbij.

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in categorie: Artikelen

Geplaatst in tags: uitvaart