Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

Uitvaart Platform •

Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren en begraven. Het is een vernieuwende ontwikkeling in de uitvaartbranche. Wat houdt het precies in? Wat is resomeren precies en waarom is dit milieuvriendelijker?  Hoewel het momenteel nog niet beschikbaar is voor menselijke lichamen in Nederland, is het hoe dan ook de moeite waard om te weten wat het precies is. Wij vertellen je er meer over.

Wat is resomeren?

Resomeren noemt men ook wel alkalische hydrolyse of watercrematie. Het is een proces dat is bedacht om een alternatief te bieden voor traditionele methoden zoals begraven en cremeren. Begraven en cremeren zijn twee opties die niet heel goed voor het milieu zijn. Resomeren is minder schadelijk voor het milieu. Het belangrijkste verschil is dat resomeren het lichaam oplost in plaats van het te verbranden of te begraven.

Hoe werkt resomeren?

Bij het resomeren begint men met het plaatsen van het lichaam van de overledene in een speciale kist of doek van afbreekbaar materiaal. Hierdoor wordt de methode nóg milieuvriendelijker. Vervolgens plaatst men het lichaam in een afgesloten vat, waarin een combinatie van warm water en een chemische stof, meestal kaliumhydroxide, wordt gebruikt om het lichaam op te lossen. Eigenlijk los je het lichaam dus op in water.

Wist je dat het ook mogelijk is om het lichaam in een speciale kist of wade te plaatsen in het vat? Deze lost ook op tijdens het resomeren.

De temperatuur van het water in het vat ligt rond de 180 graden Celsius. In een periode van drie tot vier uur ontbindt het lichaam volledig tot vloeibare en minerale resten. Na afloop van het proces blijven alleen de onoplosbare botten over. Deze worden gemalen tot een fijne stof die op as lijkt. De vloeistof die na het resomatieproces overblijft, verwerkt men op een milieuvriendelijke manier met behulp van waterzuiveringsinstallaties. Zo komen er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht.

De voordelen van resomeren

Milieuvriendelijkheid

  • Zoals we al zeiden: Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren en begraven. Dat is dan ook direct het grootste voordeel ervan. Als je het vergelijkt met cremeren,  stoot resomatie veel minder broeikasgassen uit en produceert het geen fijnstof. In vergelijking met begraven is het goede punt dat er minder ruimte nodig is voor begraafplaatsen.
Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
Op de vraag wat resomeren is, staat milieuvriendelijkheid in het antwoord.

 Energie-efficiëntie

Resomeren verbruikt minder energie dan cremeren. Dat draagt weer bij aan de vermindering van je ecologische voetafdruk. Beter voor onze aarde!

    Reststoffen

    Wat er van een lichaam overblijft na resomeren kun je bewaren in een urn of je kunt het uitstrooien op een speciale plaats. Dit is hetzelfde als wat je doet met de as na een crematie.

      Hoe zit dat met resomeren in Nederland?

      Hoewel resomeren momenteel nog niet is toegestaan voor menselijke lichamen in Nederland, is de verwachting dat dit in de toekomst zal veranderen. Er wordt veel over gesproken door mensen die zich druk bezig houden met resomeren. Zij proberen de regering ervan te overtuigen dat dit een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren is. Voor dieren is resomeren wel al toegestaan. De overheid overweegt om aanpassingen aan de wet op lijkbezorging te doen om resomeren mogelijk te maken. Onlangs is bekend gemaakt dat het herzien van de wet op de lijkbezorging niet wordt uitgesteld tot er een nieuw kabinet is. De Tweede Kamer heeft het onderwerp niet controversieel verklaard. Dit betekent dat we niet hoeven te wachten op een nieuw kabinet maar dat dit demissionaire kabinet hierover nog een besluit kan nemen. Zal het dan eindelijk gaan gebeuren? Wij duimen!

      Wil jij meer weten over resomeren? In ons magazine Uitvaart Inside vind je hier ook veel informatie over!