Automatisch een donor na 1 juli 2020?

Op 1 juli 2020 komt de nieuwe donor wet. Ben ik dan automatisch een donor? Wat houdt deze wet in? Waar moet ik rekening mee houden? Dit zijn vragen die bij veel mensen opkomen. Wat is het proces? Wij leggen het u uit.

Bent u ouder dan 18 jaar na 1 juli 2020 en staat u ingeschreven in een Nederlandse gemeente?  Dan kunt u in het nieuwe Donorregister aangeven of u na uw overlijden, wel of geen organen en weefsel aan een patiënt wilt geven. Met organen kunt u denken aan een hart of een nier en met weefsel moet u denken aan bloedvaten of huid.

Veel mensen denken dat ze automatisch donor worden na 1 juli 2020 maar dit is niet het geval. Elke Nederlandse bewoner zal van de overheid informatie krijgen wanneer deze wet veranderd wordt. U kunt inloggen op Donorregister om aan te geven wat uw wensen zijn. Ook een mogelijkheid is om zelf een papieren document opstellen waarin u dit aangeeft. Of neem eens een kijkje in onze Uitvaartkluis, onderdeel hiervan is onder andere donorregistratie.

 

Als ik mijn keuze niet invul ben ik dan meteen een donor als ik kom te overlijden?

  • Wanneer blijkt dat u uw keuze na 1 september 2020 niet ingevuld heeft in het register, krijgt u een brief met de vraag of u deze wilt invullen.
  • Wanneer u dit niet doet zult u na zes weken een tweede brief ontvangen met de vraag deze in te vullen.
  • Als u opnieuw niets heeft ingevuld zal er in het register bij uw gegevens “Geen bezwaar tegen orgaandonatie” komen te staan, u zult hierover weer een brief ontvangen.

 

 “Geen bezwaar tegen orgaandonatie” maar u wilt niet doneren, wat nu?

Als u niet wilt doneren dan is het belangrijk om dit in het register aan te geven. Wanneer u dit niet doet zal een arts uw organen na uw overlijden kunnen gebruiken bij een patiënt. Dit kan voorkomen worden door de familie. Wanneer uw familie na uw overlijden zeker weet dat u geen donor wilde zijn zal dit ook niet gebeuren. Het is daarom wel belangrijk om dit soort zaken met uw familieleden te bespreken.

 

Wanneer u dit moeilijk vindt, kunt u uw wensen kenbaar maken in onze Uitvaartkluis. Op deze manier kunnen uw nabestaanden/familieleden erachter komen wat uw wensen zijn betreft doneren en andere zaken. Tevens kunt u uw nabestaanden ook een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Met het invullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden.

 

Welke keuzes zijn er in het Donorregister?

Wanneer u inlogt heeft u vier keuzes:

  • Ja, ik geef toestemming
  • Nee, ik geef geen toestemming
  • Mijn partner of familie beslist
  • Een door mij gekozen persoon beslist

 

Is het mogelijk om mijn keuze te veranderen in het Donorregister?

Ja dat is mogelijk! Wanneer u inlogt op Donorregister kunt u te allen tijde uw keuze aanpassen. Dit geldt ook als u het op een papieren document heeft aangegeven. U stelt een nieuw document op en vernietigt het oude.

Geplaatst in categorie: Donorregistratie Wensen vastleggen

Geplaatst in tags: testament wensen