Incontinentiemateriaal bij overledenen

Wat is het belang van incontinentiemateriaal bij overledenen? Want waarom wordt dat eigenlijk gebruikt als iemand overleden is? We kennen dit vooral van mensen die problemen hebben met het ophouden van hun plas of hun ontlasting. Toch is het ook van belang om dit bij overleden mensen te gebruiken. Wij leggen je uit waarom dit nodig is en hoe je dit zo zorgvuldig en respectvol mogelijk aanpakt.

 

  • Een waardige dood

Als iemand komt te overlijden, gebeuren er een hoop dingen in het lichaam. Eén daarvan is het verlies van controle over de blaas en de darmen. De spieren verslappen immers. Zonder het gebruiken van incontinentiemateriaal tijdens en na het overlijden kan dit tot ongemakkelijke situaties lijden. De urine en ontlasting kunnen nu gewoon naar buiten komen. Zeker als bekend is dat iemand komt te overlijden, kan men hier rekening mee houden door vooraf te zorgen voor het juiste materiaal. Dit is echter ook van belang in de periode na het overlijden. Het gebruik van incontinentiemateriaal helpt om deze situaties discreet en respectvol te behandelen, zodat de waardigheid van de overledene behouden blijft.

incontinentiemateriaal bij overledenen
Met incontinentiemateriaal kun je lekkages voorkomen en zorgen voor meer hygiëne bij overledenen.

  • Hygiëne:

Het gebruik van incontinentiemateriaal bij overledenen zorgt voor hygiëne tijdens de periode tussen overlijden en begrafenis of crematie. Het materiaal absorbeert lichaamsvloeistoffen, waardoor het lekkages voorkomt en mogelijke geuren vermindert. Dat is  een stuk prettiger en hygiënischer voor de mensen die betrokken zijn bij het verzorgen en opbaren van de overledene.

  • De nabestaanden:

Als een dierbare komt te overlijden, heb je het vaak al moeilijk genoeg. Dan wil je niet voor vervelende situaties komen te staan waarbij je teveel  geconfronteerd wordt met de fysieke achteruitgang van de overledene. Ook dan is incontinentiemateriaal van belang. Door het voorkomen van lekkages en hygiënische problemen kun je je als nabestaande concentreren op het afscheid van jouw dierbare en het rouwproces wat daarbij hoort.

  • Respect voor religieuze en culturele overtuigingen:

In sommige religieuze en culturele tradities is het belangrijk om het lichaam van de overledene in een zo zuiver mogelijke staat te behouden. Het gebruik van incontinentiemateriaal kan helpen om het lichaam zo goed en zuiver mogelijk te houden. Hiermee voldoet men aan de voorschriften die bij bepaalde tradities horen. Rekening houden met deze overtuigingen is belangrijk voor een mooi afscheid.

  • Protocollen in de uitvaartzorg:

Ook in de uitvaartzorg zijn er professionele standaarden en protocollen die men moet volgen. Deze zijn er  om ervoor te zorgen dat men de laatste verzorging van de de overledene op een respectvolle en waardige manier uitvoert. Daar maakt incontinentiemateriaal deel van uit.

Incontinentiemateriaal is er dus niet alleen voor mensen die moeite hebben met het ophouden van hun plas en ontlasting. Voor nabestaanden is het ook heel belangrijk, omdat het een afscheid fijner en mooier maakt als ze niet geconfronteerd worden met dit soort zaken. Dat maakt het rouwproces net even iets minder moeilijk.

Geplaatst in categorie: Artikelen De laatste verzorging Infobox

Geplaatst in tags: Absorberende onderleggers afscheid begrafenis Begrafenisonderneming crematie Crematieprocedures Crematorium Dood Herdenken hygiëne incontinentiemateriaal Incontinentieproducten laatste verzorging Lijkbezorging Lijkomhulsel Lijkverzorging nabestaanden nazorg overledene Overledenenverzorging overlijden Palliatieve zorg Persoonlijke hygiëne Postmortale verzorging postmortale zorg respectvol afscheid rituelen rouwen Rouwproces rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbranche uitvaartverzorging uitvaartzorg verlies Verzorging van overledenen waardigheid