Zorg voor kinderen na een overlijden

Het is geen leuk onderwerp om bij stil te staan, zorg voor kinderen na een overlijden. Maar het is wel aan te raden dat u een regeling treft voor het geval een of beide ouders plotseling wegvallen. Hoe doet u dat?

Het is heel belangrijk dat de kinderen ergens naartoe gaan waar ze zich veilig voelen. Als ouders gezamenlijk gezag hebben en één van hen overlijdt, dan krijgt de andere ouder automatisch het eenhoofdig gezag. En gaan de kinderen in de regel naar die ouder.

U kunt de voogdij laten vastleggen in een testament of gratis laten aantekenen in het gezagsregister, U kunt hiervoor het web formulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl.

Beide ouders overlijden en dan?

Wat je vaak ziet in dit soort situaties, is dat de familie zich in de eerste dagen na bijvoorbeeld een ongeluk, als eerste over de kinderen ontfermt.

Denk aan een zus, opa, oma, tante. Maar soms kunnen het ook bevriende buren zijn. Het is het fijnst voor het kind dat ze zo dicht mogelijk bij hun vertrouwde omgeving zijn. Bij hun eigen vriendjes, vriendinnetjes, sportclub en school.

Voor op de lange termijn, ligt het eraan of er iets geregeld is. Bijvoorbeeld een testament waarin de ouders hebben vastgelegd wie na hun overlijden voor de kinderen gaan zorgen. In de meeste gevallen worden er familieleden aangewezen als voogd. Maar het kan ook zijn dat de ouders ruzie hebben met de familie, en bij testament hebben laten vastleggen dat de kinderen naar de buurvrouw gaan. Soms worden familieleden dan boos. Die hebben dan zoiets van: dat is idioot, het zijn ónze bloedverwanten. Toch is de wens van de ouders is dan bindend. Vooral als de kinderen al vaak bij die buurvrouw over de vloer kwamen en zich daar thuis voelen.

 

Een van de levende ouder is niet aanspreekbaar, wat gebeurt er dan?

Het is lastiger als een van de ouders is overleden, en de andere ouder door bijvoorbeeld een ongeluk niet aanspreekbaar is. Dan kun je nog niet op het testament terugvallen, want één ouder is nog in leven. Ook dan wordt gekeken naar waar de kinderen zich het veiligst voelen. In hun eigen netwerk, en dat van hun ouders. Als de overgebleven ouder door omstandigheden niet in staat is om het gezag uit te oefenen, kan door de rechter een tijdelijke voogd aangesteld worden.

 

Stel u heeft niets geregeld, wat gebeurd er dan?

Als er niets is vastgelegd en er zowel tantes en ooms aan de kant van de vader staan te springen, als aan de kant van de moeder, dan kijkt de rechter naar de zaak. Als er op de zitting dan geen oplossing komt, kan de rechter de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen. Er wordt dan in dat geval naar het belang van het kind gekeken. Het heeft al zo veel meegemaakt. Het uitgangspunt moet dan zijn: wat wil het kind, waar voelt het kind zich het prettigst bij? Daar komt gelukkig ook bij dat broers en zussen eigenlijk nooit worden gescheiden.

Wilt u wel dat onder andere uw wensen betreffende de zorg voor uw kinderen na een overlijden bekend zijn, neem dan eens een kijkje in onze Uitvaartkluis. U kunt daar al uw wensen vastleggen. De Uitvaartkluis zorgt er ook voor dat al uw administratieve en financiële afhandelingen op een correcte manier voor u gebeuren. Uw nabestaanden kunnen alles stap voor stap uitvoeren, scheelt een hoop tijd eer alles geregeld is en het neemt uw nabestaanden een grote zorg uit handen.

 

Is iemand verplicht de taak van voogd op zich te nemen?

Mensen kunnen, als ze het niet zien zitten om voor de kinderen te zorgen, afstand doen van de voogdijopdracht. Niemand is verplicht om andermans kind op te voeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Vaak meld de ouder aan degene dat zij gekozen zijn als voogd.

 

En als een kind anders wilt dan bepaald door overleden ouder(s)?

Ook dat komt gelukkig niet vaak voor, ouders weten doorgaans goed wat het beste is voor hun kind(eren). Mocht het wel het geval zijn dan zal de raad van kinderbescherming in actie komen en later zal een rechter indien nodig een andere voogd toewijzen.

U leest het al, enorm belangrijk dus om de zorg van kinderen na een overlijden goed te regelen.

Geplaatst in categorie: Kind Kinderen

Geplaatst in tags: kinderen notaris overlijden testament