Online blijven na een overlijden, hoe voorkom je dit?

Heb je je ooit afgevraagd wat er met jouw online aanwezigheid zal gebeuren nadat je bent overleden? Het idee dat jouw digitale nalatenschap ongewild blijft voortbestaan, is voor velen zorgwekkend. Hoewel de wetgeving rond digitale erfenissen nog in ontwikkeling is, kun je zelf stappen ondernemen om dit soepel te laten verlopen. Hier zijn zes waardevolle tips om jouw online nalatenschap onder controle te houden en te voorkomen dat jouw digitale sporen ongewenst achterblijven.

 

1. Kies een vertrouwenspersoon voor jouw online nalatenschap

Het is van essentieel belang om een vertrouwenspersoon aan te wijzen aan wie je al jouw digitale informatie, inclusief inloggegevens, kunt toevertrouwen. Bespreek jouw wensen en zorg ervoor dat deze persoon weet waar ze de benodigde informatie kunnen vinden.

2. Bewaar belangrijke gegevens veilig

Sla belangrijke digitale gegevens op een aparte (externe) schijf op, zoals financiële documenten en bankinformatie. Je kunt er ook voor kiezen om al deze gegevens uit te printen en in een fysieke map te bewaren.

3. Centraliseer jouw digitale gegevens

Zorg ervoor dat al jouw digitale gegevens zijn gekoppeld aan één e-mailadres. Als je meerdere e-mailaccounts gebruikt, kan dit voor verwarring zorgen bij jouw nabestaanden.

4. Blijf de baas over jouw digitale gegevens

Voer regelmatig controles uit op jouw digitale gegevens. Verwijder overbodige informatie en bewaar belangrijke bestanden in speciaal aangemaakte online mappen. Hierdoor kunnen jouw nabestaanden snel de informatie vinden die ze nodig hebben.

5. Jouw computer georganiseerd houden

Organiseer al jouw digitale bestanden in duidelijke mappen op jouw computer. Creëer bijvoorbeeld mappen voor verzekeringen, foto’s en wachtwoorden. Dit bevordert het overzicht en vergemakkelijkt de toegang voor jouw nabestaanden.

6. Archiveer aankoop- en garantiebewijzen

Druk belangrijke aankoopbewijzen af en bewaar ze in een map op een toegankelijke plek voor jouw nabestaanden. Dit kan van pas komen als ze besluiten om bezittingen te verkopen of garantiebewijzen nodig hebben. Je kunt er ook voor kiezen om deze documenten digitaal op te slaan in een speciale map op jouw computer.

Hoewel deze stappen initieel enige moeite kosten, zal het uiteindelijk jou en jouw nabestaanden gemoedsrust bieden en voorkomen dat jouw online nalatenschap onbeheerd achterblijft na jouw overlijden. Deze voorbereiding is van onschatbare waarde voor de toekomst en biedt de garantie dat jouw digitale erfenis met zorg wordt behandeld.

Tip: Vind hier de ondernemers die je kunnen helpen met alles wat je nodig hebt voor, tijdens of na een uitvaart.

Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

Geplaatst in categorie: Online Accounts

Geplaatst in tags: Beheer digitale erfenis Digitale erfenis regelen Digitale gegevens na overlijden digitale nalatenschap nalatenschap Online accounts na overlijden Online erfenis overlijden Privacy online nalatenschap Sociale media en nalatenschap Vertrouwenspersoon digitale nalatenschap Wachtwoorden delen met nabestaanden