Een uitvaart zonder nabestaanden

Uitvaart Platform •

Een uitvaart zonder nabestaanden

Een uitvaart zonder nabestaanden

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een uitvaart zonder nabestaanden: we kunnen het ons nauwelijks voorstellen.Toch komt het vaak genoeg voor in Nederland dat iemand overlijdt en geen dierbaren achterlaat. Wat gebeurt er dan eigenlijk? Hoe worden zaken geregeld?

Overdracht aan de gemeente

    Bij een uitvaart zonder nabestaanden wordt de overledene overgedragen aan de gemeente. Als er na het overlijden van een persoon geen mensen zijn die de afhandeling en de uitvaart op zich nemen, neemt de gemeente het over. Ze doen dan eerst uitgebreid onderzoek naar eventuele nabestaanden. Zoiets kan aardig wat tijd in beslag nemen. Als dit te lang duurt of er is niemand te vinden, is de gemeente aan de beurt.  Dit heeft te maken met de wet op lijkbezorging. Dit houdt  in dat de gemeente verantwoordelijk is voor de uitvaart en de verdere afhandeling van de zaak. Dit komt regelmatig voor. De gemeente kan dan wel de kosten verhalen op de erfenis, als die er is.

    Uitvaart door een uitvaartonderneming

      Als er sprake is van een overledene zonder dierbaren, kunnen uitvaartondernemingen de uitvaart voor de overledene in opdracht van de gemeente regelen. Soms is er wel sprake van een uitvaartverzekering die de kosten kan dekken en heeft de overledene zaken goed geregeld en wensen aangegeven. Soms gebeurt het dat iemand niks geregeld heeft en ook geen erfenis achterlaat. Dan kunnen er kosten betaald worden via gemeentelijke financiering. Dit laatste zie je gebeuren als niemand de zorg van uitvaart draagt en er geen verzekering of erfenis is. 

      een uitvaart zonder nabestaanden
      Wat gebeurt er met een overledene zonder dierbaren?

      Begraven of cremeren

      Als de gemeente de uitvaart moet regelen voor een overledene zonder nabestaanden, kiezen ze meestal voor een begrafenis. Mochten er later dan alsnog nabestaanden blijken te zijn, dan kan er altijd nog voor crematie gekozen worden. Andersom kan dit natuurlijk niet. In enkele gevallen zijn er wel nabestaanden, maar kunnen ze moeilijk te traceren zijn, omdat er weinig contact was of iemand vaak is verhuisd.  Dan is het beter om te begraven. Het verschilt wel per gemeente: de ene gemeente gaat toch wat sneller over naar crematie dan de andere. Het hangt er ook vanaf of er een gemeentelijk crematorium of een gemeentelijke begraafplaats is.  In sommige gevallen kunnen overledenen zonder dierbaren worden begraven op een gemeentelijke begraafplaats. 

      Elke situatie staat dus op zichzelf als het gaat om een overledene zonder dierbaren en het verschilt dus ook nog eens per gemeente. Ook als je bij leven al weet dat er geen nabestaanden zijn, kun je zaken op voorhand regelen. Het is dan verstandig om een bewindvoerder of een executeur aan te stellen, die weet wat jouw wensen zijn en ook weet wat er met een eventuele erfenis moet gebeuren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op onze website naar deskundigen die jou hierbij kunnen helpen.

      Bedrijven

      De volgende bedrijven hebben diensten rondom begraafplaats & crematorium

      Bekijk alle bedrijven