De rol van nabestaanden bij overlijden

Uitvaart Platform •

De rol van nabestaanden bij overlijden

De rol van nabestaanden bij overlijden

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Wat is precies de rol van nabestaanden bij overlijden? Als iemand komt te overlijden is de rol van deze nabestaanden veel groter dan men vaak denkt. Daarbij zijn er vaak ook veel meer mensen in deze kring dan men zich van tevoren realiseert. De nabestaanden zijn belangrijk in het proces van rouw en het omgaan met het verlies. Daarnaast hebben ze vaak ontzettend veel te regelen. Hoe ziet de kring van nabestaanden er eigenlijk uit? Wij vertellen je meer. 

1. Directe familieleden

De directe familieleden zijn meestal de eersten die worden geconfronteerd met het overlijden. Zij zijn ook degenen die het meest intiem waren met de overledene. We hebben het hier dan over ouders, kinderen, echtgenoten en broers en zussen. Ze delen niet alleen het verdriet, maar delen ook herinneringen en hebben meestal een emotionele band met de overledene. Deze nabestaanden hebben elkaar hard nodig  in het ondersteunen van elkaar en het gezamenlijk verwerken van het verlies.

2. Uitgebreide familie

Als we het hebben over de uitgebreide familie bedoelen we grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en andere verwanten. Hoewel ze misschien op 'biologisch niveau' niet zo nauw verbonden zijn als directe familieleden, kunnen ze een hechte band met de overledene hebben gehad. Ook zij delen vaak herinneringen met de overledene en kunnen een bron van steun zijn tijdens de rouwperiode. Soms willen ze graag helpen bij het organiseren van uitvaartdiensten en bieden ze praktische hulp aan de directe familie. Dit kan het bereiden van maaltijden zijn, de telefoon beantwoorden, helpen met de kaarten schrijven en dergelijke.

De rol van nabestaanden bij overlijden
Wie zijn de nabestaanden precies en welk belang dienen zij na een overlijden?

3. Vrienden en collega's

Vrienden en collega's van de overledene spelen ook een belangrijke rol als nabestaanden. Ze kunnen emotionele steun bieden aan de directe familie. Daarbij kunnen ze helpen bij het herdenken van de overledene door het delen van persoonlijke herinneringen.  Dit kan heel veel troost bieden aan de directe familie. Op de werkplek kunnen collega's samen rouwen en troost vinden bij elkaar. Soms zijn er in iemands werkomgeving ook herdenkingsmomenten. Het is fijn als je dat als collega's kunt delen.

4. Partner en levensgezel

De partner of levensgezel van de overledene heeft natuurlijk een heel bijzondere en uiterst belangrijke rol, omdat hij of zij vaak degene is met wie de overledene hun dagelijkse leven deelden. De rouw van een partner kan behoorlijk intens zijn en lange tijd duren. Vaak zijn zij degene die de herinnering aan hun geliefde levend houden. Voor partners zijn er ook vaak mogelijkheden qua rouwverwerking.

5. Kinderen van de overledene

Kinderen van de overledene zijn de personen die een bijzonder rouwproces door moeten maken. Het verlies van een vader of moeder heeft vaak diepe emotionele gevolgen, die ze zelfs nog kunnen voelen als ze volwassen zijn. Het is erg belangrijk om kinderen te ondersteunen en openlijk over het verlies te praten. Zo kun je ze helpen begrijpen wat er gebeurt en ze leren omgaan met hun gevoelens. Het is dan ook van groot belang om er echt met kinderen over te praten en aan te geven dat ze mogen voelen wat ze op dat moment voelen. Ze moeten leren omgaan met het verdriet en dit gebeurt niet als ze niet de gelegenheid krijgen om te weten en te voelen wat er is gebeurd.

6. Zorgverleners en vertrouwelingen

Mensen die de overledene verzorgden, zoals verpleegkundigen, artsen of mantelzorgers, hebben in deze periode van zorgen vaak een speciale band met de overledene gekregen. Ze kunnen bijna ook wel  nabestaanden worden genoemd, omdat ze betrokken waren bij de zorg en het welzijn van de overledene tijdens hun leven.

Je ziet de rol van nabestaanden bij overlijden belangrijk is en ook dat er een grote kring van nabestaanden is, die allemaal het verdriet op hun eigen manier een plekje moeten geven. Toch kunnen ze elkaar hierbij van grote steun zijn. Daarnaast hebben de directe nabestaanden vaak ook een grote rol in het organiseren van een uitvaart, het afwikkelen van administratieve zaken en het levend houden van de herinnering aan de overledene. Merk je dat je als nabestaande moeite hebt met deze zaken? We werken samen met uitvaartondernemers, executeurs en ondernemers die prachtige herdenkingsproducten maken. Ook als je vast komt te zitten in je rouwproces kun je contact opnemen met één van onze samenwerkende rouwtherapeuten.

 

Ben je benieuwd hoe anderen dit proces hebben doorgemaakt? Lees dan ook zeker ons magazine Uitvaart Inside. Hierin vind je ervaringen van anderen. 

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom rouwbegeleiding & nazorg

Bekijk alle bedrijven