Een overlijdensakte verkrijgen in Nederland

Uitvaart Platform •

Een overlijdensakte verkrijgen in Nederland

Een overlijdensakte verkrijgen in Nederland

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een overlijdensakte verkrijgen in Nederland is een belangrijke administratieve procedure als iemand komt te overlijden. In Nederland is dit een officieel document dat het overlijden van een persoon bevestigt. Je hebt het nodig voor verschillende juridische en administratieve zaken, zoals het afwikkelen van nalatenschappen en het regelen van pensioenzaken. In dit artikel bespreken we de stappen die je moet nemen om een overlijdensakte te verkrijgen in Nederland.

1. Het overlijden bij de gemeente melden

    Nadat iemand is overleden, moet je dit zo spoedig mogelijk melden bij de gemeente waarin de persoon is overleden. Dit kan  een familielid, een begrafenisondernemer of een nabestaande doen. Hierbij heb je de juiste documenten nodig, zoals het identiteitsbewijs van de overledene, de overlijdensverklaring van de arts en het identiteitsbewijs van diegene die het overlijden bij de gemeente meldt. Zonder deze documenten kun je de overlijdensakte niet krijgen.

    een overlijdensakte aanvragen in Nederland
    Een overlijdensakte in Nederland aanvragen is noodzakelijk voor verdere afwikkeling na een overlijden.

    2. Afspraak maken met de ambtenaar van de burgerlijke stand

      De volgende stap in het verkrijgen van een overlijdensakte in Nederland zal  een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand zijn. Deze afspraak kan telefonisch of online worden gemaakt. Het is belangrijk om de benodigde documenten en informatie mee te nemen naar de afspraak, want die zijn voor de afwikkeling van belang. Dit kunnen de volgende documenten zijn:

      -Het identiteitsbewijs van de overledene

      -Het identiteitsbewijs van de persoon die de aangifte doet

      -De geboorteakte van de overledene

      -Eventuele huwelijksaktes of partnerschapregistraties

      -Eventueel het rijbewijs van de overledene

      -De verklaring van overlijden, afgegeven door een arts

      3. Aangifte van overlijden doen

        Tijdens de afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand moet de aangifte van overlijden worden gedaan. Degene die het overlijden aangeeft,  zorgt voor alle benodigde informatie over de overledene, zoals de volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat en de namen van de ouders. De ambtenaar zal deze informatie controleren en verwerken in de overlijdensakte.

        4. Ontvangst van de overlijdensakte

          Als de aangifte is gedaan, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand de overlijdensakte opmaken. Dit is het officiële document dat het overlijden bevestigt. De aangever ontvangt een kopie van de overlijdensakte, maar dit gebeurt tegenwoordig ook per e-mail. Het is mogelijk om extra kopieën aan te vragen tegen betaling, want die zou je in de toekomst nog nodig kunnen hebben voor diverse administratieve zaken.

          5. Verdere administratieve afhandeling

            Dan de laatste stap in het aanvragen van een overlijdensakte: het afhandelen van verdere administratieve zaken, zoals:

            -Het informeren van relevante instanties, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

            -Het afwikkelen van de nalatenschap van de overledene.

            -Het regelen van eventuele uitkeringen voor nabestaanden.

            -Het aanpassen van de polissen en abonnementen op naam van de overledene. 

            Wist je dat je een overlijdensakte ook online kunt aanvragen? Hiervoor heb je DigiD nodig. Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je zelf kiest. Goed om te weten: je DigiD is 3 jaar geldig nadat je deze voor het laatst hebt gebruikt. Handig voor allerlei officiële zaken!

            Het verkrijgen van een overlijdensakte in Nederland is een belangrijke stap na het overlijden van een persoon. Je hebt het nodig voor veel verschillende zaken die je moet afhandelen. Kijk altijd even op de site van de gemeente waar de overledene woonde ten tijde van het overlijden. Die stappen die hierboven staan beschreven, zijn vrij algemeen, maar soms kunnen er kleine verschillen zijn tussen gemeentes. De uitvaartondernemer en/of executeur kunnen je hier ook bij helpen. 

            Wil jij weten welke stappen je het beste kunt nemen na het overlijden van een dierbare? Lees dan ook ons magazine Uitvaart Inside eens, want daar staat veel informatie én een handige checklist in.