Een woning ontruimen na overlijden

Uitvaart Platform •

Een woning ontruimen na overlijden

Een woning ontruimen na overlijden

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een woning ontruimen na het overlijden van een dierbare is een pittige taak, naast alles wat er vaak al geregeld moet worden. Niet alleen omdat het veel werk is, maar het kan ook emotioneel best heel moeilijk zijn. We bieden je  tips om deze klus makkelijker te maken.

Een plan maken

  Hopelijk hoef je een woning niet helemaal alleen te ontruimen na een overlijden en heb je steun van familie en vrienden. Dit maakt het werk lichter en makkelijker. Het is het fijnste om samen te overleggen hoe je dit aan wil pakken. Hoe worden de spullen verdeeld? Zijn er specifieke voorwerpen die emotionele waarde hebben voor personen? Praat hier rustig over met elkaar. Je kunt met post-it's door het huis gaan om te kijken wie wat krijgt en wat er weg mag. Overleg ook goed met elkaar of de woning weg gaat of dat hier iemand anders komt te wonen. Een goed plan maken begint met goede communicatie, dus zorg altijd dat je rustig met elkaar gaat zitten. In alle emoties kan dat best lastig zijn, dan is het prettig om hier iemand bij te hebben die het gesprek in goede banen kan leiden.

  Professionele hulp

  Kom je er met elkaar niet uit of is het teveel en te moeilijk om de woning te ontruimen na het overlijden van je dierbare? Dan is het altijd mogelijk om professionele hulp in te roepen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in ontruiming. Zij kunnen je helpen met het verwijderen van spullen, het inpakken van waardevolle spullen en het opruimen van de woning. Er zijn ook kringloopwinkels die kunnen langskomen om spullen op te halen en weer te verkopen. Zo draag je ook bij aan duurzaamheid. Ook kun je antiekwinkels of veilighuizen inschakelen als jij denkt dat er spullen van waarde zijn, die niemand van de nabestaanden wil hebben. Eventueel kun je ook online platforms als marktplaats gebruiken om spullen te verkopen.

   een woning ontruimen na een overlijden
   Een woning ontruimen na het overlijden van een dierbare is een pittige taak, naast alles wat er vaak al geregeld moet worden.

   Niet meteen weggooien

   De overledene hechtte misschien veel waarde aan bepaalde voorwerpen of spulletjes. Mocht je na een overlijden van een dierbare een huis moeten leegmaken, dan is het goed om daar nog even goed naar te kijken. Soms ben je geneigd in emotionele periodes om alles weg te gooien. Doe dat niet meteen, wacht altijd even af tot de ergste emoties gezakt zijn en ga dan rustig kijken wat je weg wil gooien of wat je wil bewaren. Misschien dat die lieve nicht in Amerika dat ene schilderijtje nog graag wil hebben of dat de buurman dol was op die specifieke plant in de achtertuin. Dat soort zaken komen altijd pas wat later. Neem dan ook de rust en de tijd hiervoor.

   Moet je het huis leegmaken na het overlijden van jouw dierbare en zijn er nog heel veel zaken die je niet makkelijk zelf kunt doen? Kijk dan eens op onze website naar professionele bedrijven die jouw daarmee kunnen helpen.

   Hebben jullie iemand nodig die jullie helpt om alles te regelen en er met elkaar uit te komen wat betreft de verdeling van de spullen? Ook daarvoor kun je op onze website kijken.