Verlofregelingen bij overlijden in Nederland: hoe gaat dat precies in zijn werk? Als een dierbare overlijdt, staat je hoofd vaak niet naar werken. Daarnaast moet er vaak veel geregeld worden. In Nederland zijn er verlofregelingen om werknemers te ondersteunen tijdens dit verlies. Er zijn verschillende vormen van verlof, die wij in dit artikel aan je uitleggen.
In Nederland bestaat op dit moment geen wettelijk vastgesteld rouwverlof. Dit betekent dat er geen specifieke regeling is die werknemers recht geeft op betaald verlof bij een overlijden. Gelukkig geven veel werkgevers meestal enkele dagen rouwverlof aan hun werknemers. Dit gaat dan vaak om een periode van één tot vijf dagen, afhankelijk van de situatie en ook van wat de relatie tot de overledene was.
Werknemers hebben recht op kortdurend calamiteitenverlof om onmiddellijk te kunnen handelen als er onvoorziene omstandigheden zijn. Hierbij gaat het dan ook om het overlijden van een naaste. Dit verlof is bedoeld om praktische zaken te regelen. Dit kan gaan om het organiseren van een uitvaart of de tijd hebben om de familie bij te staan. Dit verlof duurt in principe zo lang als nodig is om de eerste noodzakelijke maatregelen te treffen die bij een overlijden komen kijken.
Naast rouw- en calamiteitenverlof, kunnen werknemers ook in aanmerking komen voor bijzonder verlof volgens de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) of door middel van interne regelingen van hun werkgever. Deze regelingen kunnen per werkgever verschillen, maar de meeste werkgevers bieden de werknemers de mogelijkheid om extra verlof op te nemen bij het overlijden van een dierbare.
In sommige gevallen kan een werknemer langdurend zorgverlof aanvragen om voor een naaste te zorgen die ernstig ziek is. Deze vorm van verlof kan worden gebruikt om de nodige zorg te bieden in de laatste levensfase van een geliefde. Dit verlof kan ook ingezet worden als iemand bijvoorbeeld een dierbare heeft die na een heftige operatie zorg nodig heeft. Het verlof is onbetaald, maar hierdoor hebben werknemers de mogelijkheid om tijdelijk minder te werken of zelfs volledig vrij te nemen, zodat ze voor een ziek familielid kunnen zorgen.
Je ziet dat er verschillende verlofregelingen in Nederland zijn bij een overlijden. Toch kan het per werkgever verschillen en hangt het ook weer af van de specifieke situatie van de werknemer die verlof op wil nemen. Het is daarom altijd goed om de CAO van je werkgever erbij te nemen om te zien waar je recht op hebt. Het laatste wat je wil in een moeilijke periode, waarin je iemand bent verloren die je lief is, is dat je ook nog in een lastige situatie met je werkgever komt omdat je verlof nodig hebt. Zoek dit dan ook goed uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kun je de moeilijke tijd rondom het verliezen van een naaste doorkomen, zonder al teveel stress om je werk te hebben.
Wil jij meer weten over wat er mogelijk is voor, tijdens en na een uitvaart? Kijk dan ook eens of ons magazine Uitvaart Inside iets voor jou is.