Muziek voor een uitvaart kiezen

Uitvaart Platform •

Muziek voor een uitvaart kiezen

Muziek voor een uitvaart kiezen

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Muziek voor een uitvaart kiezen is iets wat je niet zomaar doet.  Muziek is een krachtige en emotionele manier  om emoties uit te drukken en daarnaast is het misschien juist de keuze van de overledene. Hierdoor krijgt het extra lading bij een begrafenis of crematie.  Wij hebben in dit artikel wat tips geschreven die jou kunnen helpen bij het kiezen van de muziek.

1. Wat wilde de overledene?

Misschien heeft de overledene bij leven wel muziek kunnen kiezen voor zijn of haar uitvaart. In dat geval ben je al een heel stuk op weg. Je kunt dan gewoon de keuze van de overledene volgen. Dit is de muziek die hij/zij heeft uitgekozen, dus dat is dan altijd een goede keuze. 

2. Wat voor soort uitvaart wordt het?

Wordt het een formele uitvaart of juist wat informeler? Een religieuze dienst of juist helemaal niet? Zaken om over na te denken als je gaat kiezen voor de muziek bij de uitvaart. Bij een formele dienst zal je misschien eerder voor wat klassieke muziek kiezen. Bij een religieuze dienst kies je voor mooie kerkelijke liederen. Wil je een wat informelere dienst, dan zal je eerder uit de lijst van de Top 2000 kiezen. Daarbij kun je ook denken aan de sfeer van de uitvaart: wil je iemands leven vieren of wil je juist je verdriet over het overlijden van jouw dierbare uitdrukken? Bij dat laatste zul je wellicht iets melancholischer muziek uitkiezen dan bij de eerste keuze; dan kies je misschien voor vrolijkere muziek. 

3. Houd in sommige gevallen rekening met de gasten.

Uiteraard houdt je bij het kiezen van muziek voor een uitvaart rekening met de wensen van de overledene en die van de directe nabestaanden. Dat zijn de mensen die het meest bij alles betrokken zijn. Toch is het handig om enigszins te kijken naar de gasten die je uitnodigt. Als jouw lievelingsnummer "Highway to hell" is en je hebt veel gasten die regelmatig naar de kerk gaan, dan is het misschien niet zo'n heel handig idee om dit tijdens de uitvaart te draaien. Probeer altijd te kijken of je bij de keuze van je muziek geen mensen onnodig beledigt. 

4. Live muziek bij een uitvaart

Vaak kiezen mensen voor een opname van een muziekstuk. Het gebeurt echter steeds regelmatiger dat mensen bij een uitvaart kiezen voor live muziek. Dit zorgt voor een extra dimensie tijdens een afscheidsdienst. Bij live muziek worden de emoties direct overgebracht. Er zijn steeds meer muzikanten die gespecialiseerd zijn in afscheidsmuziek. Ook op onze pagina kun je er veel vinden die goed bij verschillende soorten uitvaarten passen. Bij de meesten kun je van tevoren een gesprek voeren over wat er mogelijk is. 

5. Muziek tijdens rouwstoet.

Ook tijdens de rouwstoet kan er muziek gespeeld worden. Je kunt hierbij denken aan live muziek in de vorm van een kapel of andere muziek waarbij de instrumenten makkelijk gespeeld kunnen worden tijdens de stoet. Ook is het mogelijk om hierbij muziekstukken te kiezen die worden afgespeeld op een muziekapparaat. Het kan de rouwstoet stemmig maken, of misschien juist wat vrolijker; die keuze is aan jou.

Muziek bij een uitvaart
Welke muziek past bij de overledene en de uitvaart?