‘Het moet niet anders – het kan wel anders’

Uitvaart Platform •

‘Het moet niet anders – het kan wel anders’

‘Het moet niet anders – het kan wel anders’

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

‘Het moet niet anders – het kan wel anders’ is het motto van uitvaartbegeleidster Joke van Nispen. Nee, geen uitvaartonderneming, die naam vindt ze niet bij haar passen. Begeleiding komt dichter bij de manier van werken die ze voor ogen heeft. Maar dan wel van A tot Z. 

Uitvaartbegeleidster Joke van Nispen

Joke heeft vele jaren in een osteopathiepraktijk gewerkt maar nu was ze toe aan iets geheel anders. “Al jaren liep ik rond met het plan uitvaartbegeleidster te worden. Na veel verliezen in de naaste omgeving werd duidelijk hoe belangrijk een passend afscheid kan en moet zijn.”

Om dit vak te mogen uitvoeren heeft Joke scholing gevolgd en haar ‘Getuigschrift van Geschiktheid’ behaald. “Hieraan voorafging een motivatiegesprek om er zeker van te zijn dat dit vak bij me past. Dit betekende veel theorie, veel inlezen en ook praktijklessen met de andere cursisten en oefenen op elkaar.”

“Ik bied heel persoonlijke uitvaarten aan”, aldus Joke. “Opbaren van een overledene kan thuis of in een mortuarium. Ik ben zelf in het bezit van de benodigde koeling als de overledenen geheel naar eigen wens of die van de familie, thuis opgebaard moet worden De uitvaart of crematie kan klassiek, in een kerk of rouwcentrum, maar ook op een gewenste locatie. Dat kan ook thuis, bij een club of andere plaats zijn. Zo kan ook het rouwvervoer geheel naar eigen wens geregeld. Met de eigen auto, een busje of caravan? Er kan en mag gelukkig tegenwoordig heel veel. Er zijn tal van mogelijkheden en ik hoop hieraan meer bekendheid te geven.”

width=

Eigen wensen 

Eigen wensen voor onze uitvaart kunnen kenbaar gemaakt worden via een wensenlijst die te downloaden is. Alle uitvaartverzekeringen en ondernemingen bieden deze service aan. Heel belangrijk, vaak weet de familie of de partner niet wat er moet gebeuren. De laatste jaren wordt er gelukkig vaker over deze zaken gepraat. Lang was de dood toch een soort taboe. Terwijl het voor iedereen prettig is te weten wat er moet of kan gebeuren.

“Zelf ben ik niet aangesloten bij een speciale onderneming”, vertelt Joke. “Ik zie mezelf als een onafhankelijk en transparant iemand. Keuzevrijheid vind ik belangrijk en daarom heb ik geen contracten afgesloten. Ongeacht bij welke maatschappij iemand is verzekerd, kan men toch gebruik maken van mijn diensten. Ik regel alle praktische zaken en ontzorg de nabestaanden zoveel mogelijk. Daarnaast geef ik de familie alle ruimte om actief overal aan te nemen. Dat kan al bij het verzorgen en afleggen van de overledenen. Ja, sommige vinden dit misschien eng, maar soms is dit ook een afsluiting die later veel voldoening geeft. Wat wel of niet kan moet de familie bepalen. Helpen bij het verzorgen hoort bij een natuurlijk proces van rouwverwerking en kan onderdeel zijn van een prachtig afscheid. Maar dit moet echt de familie beslissen. Evenals de keuze van een kist. Klassiek van hout, gepersonaliseerd of in een lijkwade op een plank opbaren? Het moet wel verantwoord zijn. Soms, heel af en toe, is iemand niet meer toonbaar. Maar ook dit moet de familie beslissen. Die keuze kan ik niet maken. Dat er niet meer gekeken mag worden zal ik niet gauw zeggen.

Persoonlijk

Dat is een heel persoonlijke beslissing. Wat de één wel of juist niet wil kan een buitenstaander niet beslissen. Ik doe de begeleiding van A tot Z, kan meedenken en helpen, maar uiteindelijk zijn de wensen van de overledenen, indien bekend, of die van de familie uitslag gevend.”

Als uitvaartbegeleidster helpt Joke bij alle beslissingen. “Vaak is er de mogelijkheid om nog bij leven van een zieke te overleggen en te plannen. Daarnaast zijn er de wenslijsten via mijn website te downloaden. Deze kunnen altijd aangepast of gewijzigd worden. Deze lijst helpt bij regelen van een uitvaart volgens persoonlijke wensen.” 

Wil je meer informatie over uitvaartbegeleidster Joke van Nispen, bezoek dan onze bedrijvengids, je vind hier ook de contactgegevens.

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom uitvaartondernemingen

Bekijk alle bedrijven