Wat gebeurt er als er geen geld is voor de uitvaart?

Het komt regelmatig voor dat iemand komt te overlijden maar er geen geld is voor de uitvaart. Wat gebeurt er dan en wie betaalt de uitvaart? Er zijn geen kinderen of directe familie. De gedachte dat dit kan gebeuren is natuurlijk niet zo fijn maar het is wel goed om te weten wat de mogelijkheden zijn wanneer dit het geval is.

Geen geld

Op het moment dat er echt geen geld is voor een uitvaart zal de overledene altijd wel een uitvaart krijgen. De gemeente waar de overledene woonachtig was regelt  en betaald dit dan. Het zal echt een “basis” uitvaart zijn. Men probeert wel alsnog rekening te houden met de wens van de overledene. Was de wens begraven of cremeren …Bij begraven zal dit gebeuren in een algemeen graf. Zo kunnen eventuele familieleden zich ook alsnog melden om het graf te bezoeken.

 

Niet willen betalen

Het komt ook voor dat er wel kinderen zijn maar deze niet in staat zijn of gewoonweg niet willen betalen voor de uitvaart. De gemeente zal dan alsnog de uitvaart moeten regelen en betalen. Dit heeft wel consequenties voor de ceremonie. Er zal geen plechtigheid zijn en alles wordt zo sober mogelijk gehouden. Het feit dat de gemeente dit heeft betaald uit onwil van naaste familie, betekent niet dat ze dat niet mogen verhalen. Dit mogen ze te allen tijde alsnog doen op de echtgenoot en kinderen.

De kosten voor een basis uitvaart geregeld door de gemeente en de kosten voor een basis uitvaart geregeld door uzelf verschillen enorm. Doordat de gemeente een uitvaartondernemer inschakelt kunnen de kosten zelfs hoger zijn dan wanneer u dat zelf doet.

Met weinig middelen kan er alsnog een mooie uitvaart geregeld worden. Indien u graag uw wensen wilt vastleggen kunt u eens een kijkje nemen in onze Uitvaartkluis. Deze zorgt er ook voor dat al uw administratieve en financiële afhandelingen op een correcte manier voor u gebeuren. Uw nabestaanden kunnen alles stap voor stap uitvoeren, scheelt een hoop tijd eer alles geregeld is en het neemt uw nabestaanden een grote zorg uit handen.

 

Geplaatst in categorie: Uitvaart Uitvaartkosten

Geplaatst in tags: uitvaart uitvaartkosten