Wat is een codicil en is dit rechtsgeldig?

U kunt een aantal dingen zelf zonder een testament vast laten liggen. Hiervoor hoeft u niet naar de notaris en het kost u geen geld. Wat is een codicil en is dit rechtsgeldig?

Bij een testament kunt u uw volledige nalatenschap vastleggen, inclusief nalatenschap van geld en onroerende goederen. Deze laatsten kunnen niet vastgelegd worden in een codicil. Een codicil is kosteloos en een testament niet. Een notaris stelt een testament op en een codicil maakt u zelf op. Een codicil is een zelfgeschreven testament waarbij u rekening moet houden met een aantal zaken.

Het codicil  is alleen rechtsgeldig indien:

  • Het handgeschreven is
  • Het voorzien is van de datum waarop het geschreven is
  • Uw handtekening onderaan het document staat

 

Wat verdeeld u en aan wie?

U kunt kiezen voor een codicil wanneer u bijvoorbeeld kleding, sieraden of inboedelzaken wilt verdelen onder uw eigen gekozen personen. Het is wel belangrijk dat u duidelijk bent waar het om gaat. U kunt niet zeggen dat alle sieraden naar een bepaald persoon gaan. U moet uitleggen, stuk voor stuk om wat voor sieraad het gaat. Bijvoorbeeld: De gouden ketting met een munthanger en de zilveren ring met een diamant gaat naar mijn dochter (naam). Dit geldt ook voor uw kleding en inboedel.

 

Niet alles mag in een codicil

Echte waardevolle spullen zoals auto, antiek of dure schilderijen kunnen niet opgenomen worden in het codicil. Het zou kunnen natuurlijk, maar erfgenamen kunnen hier dan eventueel niet mee akkoord gaan. Beter is om waardevolle spullen vast te laten leggen in een testament.

 

Uitvaartwensen

Ook speciale wensen voor uw uitvaart kunt u in uw codicil benoemen. Zorg wel dat iemand iets van het codicil af weet en ook weet waar hij of zij deze kan vinden na uw overlijden.

Ook een mogelijkheid is het vullen van onze Uitvaartkluis. Via deze kluis maakt u aan uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt uw nabestaanden ook een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Er komt immers op dat vlak nog veel bij kijken om alles goed te regelen. Met het vullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden. Ook een kopie van uw codicil kunt u hier bijvoorbeeld in bewaren, wel met de tekst waar het handgeschreven origineel te vinden is.

Geplaatst in categorie: Donorregistratie Wensen vastleggen

Geplaatst in tags: testament wensen