Fading Uitvaartzorg – Vier het leven

Gesponsord bericht

Fading Uitvaartzorg – Vier het leven. De feestdagen zijn voor veel nabestaanden een extra moeilijke periode. De gezelligheid en het samenzijn maken het gemis bij velen sterker. Mariet Zanders van Fading Uitvaartzorg schreef een mooie blog over gemis.

Vier het leven

’s Morgensvroeg met de hond wandelen dat doe ik bijna iedere ochtend. Meestal lopen we door het veld. Weinig verkeer, de vogeltjes hoor je bijna altijd fluiten en soms mag je heerlijk genieten van wat het land te bieden heeft, zelfs de poeplucht.

Terwijl ik mijn hoofd een beetje leeg maak zie ik in de verte meneer P. lopen, je mag het bijna strompelen noemen. Och denk ik meteen, dit jaar zijn vrouw nog moeten afgeven en het lopen gaat bijna niet meer. Op dat moment neem ik me voor dat als ik thuis ben, hond water en voer geven,  omkleden en dan even bij meneer P. op bezoek gaan. Of zoals we dat zeggen, lekker op de koffie. Zo gezegd zo gedaan. Bij meneer P. aangekomen op de intercom- knop gedrukt en ik mag naar boven naar zijn appartement.

Hij ziet mij en zijn eerste reactie: “ik ben nog niet dood, maar vooruit kom erin. Koffie? Tuurlijk wil jij koffie, daarvoor ben je zeker gekomen”. Nou om eerlijk te zijn lust ik koffie maar ik ben voornamelijk voor u gekomen. Zag u zojuist in het veld lopen. Nou lopen, zegt meneer P. : meer schravelen.

Heb even de koffie voor ons tweetjes gezet, met zijn toestemming uiteraard. Genietend van zijn bakkie begint hij te vertellen. “Weet je nog dat we op mijn vrouw T. getoost hebben tijdens de uitvaart? Dat ik de woorden sprak: vier het leven. Dat heeft T. ook altijd gedaan. Het was voor mij een symbool van dankbaarheid dat ik zo lang met haar samen mocht zijn. Dat ik haar beloofde goed voor mezelf te zorgen en er nog een feestje van zou maken op mijn 96e.” Toen werd hij stil.

Een paar tellen heb ik hem even deze stilte gegeven en hem de vraag gesteld: waarom vertelt u niet verder. Wilt u aangeven dat er nu geen feestje is of meer is?

 

Groot gemis

Om mijn gedachten meteen uit te spreken zei P, “er is niks meer. De dagen zijn leeg, kan ze niet en misschien wil ik ze niet meer oppakken. Heb al hulp gehad, ben naar de ouderen geweest. Zie niemand of bijna niemand meer die een bakkie komt doen. De Kerst staat voor de deur en daar zie ik tegenop. Je kunt je wellicht niet voorstellen hoe ik mijn lieve vrouw mis. Mijn lieve T. kookte voor deze dagen de sterren van de hemel en we peuzelden dat heerlijk op. Jaar in jaar uit. Nu mag ik naar de kantine(de eetzaal van het verzorgingstehuis).”

Samen nog een hele tijd gesproken.  Paar vervolg afspraken gemaakt om hem uit zijn isolement te krijgen. Gelukkig  heeft hij na ons gesprek de “feestschoentjes” weer aangetrokken.

Zelf heeft hij eigenlijk de oplossing van zijn isolement gemaakt en ik mocht een klein duwtje geven. Hopelijk toch een geweldige Kerst met de ouderen. Met zijn natje en zijn droogje.

Ik zie hem regelmatig nog door het veld schravelen. Zwaaien heeft geen zin, dat ziet hij niet meer, maar ben zo blij dat hij weer wil genieten van de dag.

Op naar de 100 zei ik laatst. Nou en of was zijn antwoord. Mijn tijd komt maar nu eerst mijn feestje.

Liefs Mariet x

Wilt u meer informatie over Fading Uitvaartzorg, bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid nabestaanden overlijden Troost uitvaart Vedriet verlies