Kinderen en de dood – Estia Uitvaarten

Gesponsord bericht

Kinderen en de dood – Estia Uitvaarten. Een grotere tegenstelling lijkt er niet te bestaan. Bij kinderen hoort juist leven! Maar ook een kind wordt hiermee geconfronteerd, beleeft op een eigen manier het afscheid en zoekt een eigen werkelijkheid met sterren, vleugels en de wereld ‘achter de regenboog’. Samen met u zoekt Estia Uitvaarten naar verhalen, rituelen en gebruiken. Zo ook met de mogelijkheid om op een bijzondere manier afscheid te nemen van te vroeg geborenen, levenloos geboren kindjes en voor kinderen die vlak na de geboorte zijn overleden. Hiervoor werkt Francine Oldenhuizing o.a. met de watermethode/wateropbaring, zij vertelt u hier graag meer over.

De watermethode, wateropbaring

Een waardevolle manier van afscheid nemen. De watermethode, ook wel wateropbaring genoemd, is een mooie manier van opbaren die eigenlijk heel logisch en natuurlijk is bij te vroeg geborenen, levenloos geboren kinderen en voor kinderen die vlak na de geboorte zijn overleden.

Ouders geworden

Het verlies van een kindje, soms al in de buik overleden, brengt veel verdriet. Maar soms is dat ook het moment dat ouders voor het eerst ouders worden. Naast het regelen van de uitvaart heb ik daar ook aandacht voor. De watermethode is een uitstekende begeleidingsmethode om ouders tegelijkertijd kennis te laten maken én afscheid te laten nemen van hun kindje. Het kindje welkom te heten, te leren kennen en samen herinneringen te maken. Met de dierbare herinneringen van slechts één week moeten ouders het een heel leven doen.

Schoonheid

De watermethode helpt ouders (en hun naasten) in het rouwproces. Doordat het kindje er veel mooier uitziet durven ouders hun naasten het kindje eerder te laten zien en kunnen zij het samen bewonderen. Samen herinneringen maken en zo ook samen rouwen. De methode is zeer geschikt om het kindje aan te raken, zowel in het water als buiten het water. Ouders kunnen zelf bepalen wat voor hen in het contact met hun kindje goed is. Het geeft betekenis aan het leven, aan het verlies en aan de nog onzichtbare toekomst. Schoonheid helpt in het maken van levensherinneringen, terwijl de dood overduidelijk zichtbaar is.

Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huid en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetussen, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huid wordt zo veel lichter van kleur en het kindje neemt vaak weer de foetushouding aan. De methode is heel simpel: je hebt alleen (kraan)water en een (wit plastic) bakje nodig.

Wanneer een foetus direct na de geboorte in een bakje met koud kraanwater gelegd wordt, zal de kleur al snel lichter worden. Het is mogelijk het kindje even uit het water te halen en vast te houden; daardoor kan er op een mooie manier afscheid worden genomen. Door het gebruik van een doorzichtig bakje is het kindje van alle kanten te bekijken en kunnen er bijzondere foto’s van bijvoorbeeld handjes en voetjes gemaakt worden.

Plastic zorgt ervoor dat het bakje niet beslaat. Hierdoor houd je altijd mooi zicht. Glas ziet er misschien voor het oog mooier uit, maar kan beslaan. Een witte kleur zorgt ervoor dat je prachtige foto’s maakt waar de baby heel mooi, dicht bij de werkelijkheid qua kleur, weergegeven wordt.

Foto’s maken

Foto’s maken is heel belangrijk gedurende deze dagen. Wanneer je net bevallen bent, beleef je veel vaak in een roes. Alles is onwerkelijk en het echte besef is er vaak nog niet. Het maken van foto’s in deze kwetsbare en kostbare uren, met respect voor de situatie, wordt als zeer troostrijk ervaren.

 

Wilt u meer informatie over Estia Uitvaarten of een vrijblijvende kennismaking, bezoek dan onze bedrijvengids

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid levenloos geboren overlijden rouwen uitvaartfotografie Vedriet verlies watermethode wateropbaring