Kun je eigenlijk NEE zeggen in uitvaartland?

Kun je eigenlijk NEE zeggen in uitvaartland? Die vraag hield Wanda bezig toen ze, na een hele drukke en intense periode, merkte dat ze even moest bijkomen. Ze deelt met ons haar verhaal.

 

“Naast mijn taak als mantelmoeder en werk als uitvaartspreker, volg ik momenteel de vervolgopleiding tot uitvaartbegeleider. Tijdens de eerste lesdag in het nieuwe jaar dacht ik ‘ik gooi het in de groep’.  Dus ik stelde de vraag ‘kun je nee zeggen tegen een familie?’. En het antwoord sterkte me in mijn eigen gedachten hieromtrent en deed me opgelucht voelen. Want ja. “NEE” zeggen mag. Sterker nog, “NEE” zeggen moet! Het is belangrijk op tijd te ontladen, om bij te komen van wat je soms meemaakt. Dat dat soms heftig is, zal iedereen werkzaam in het mooie uitvaartvak beamen. Wanneer je kwaliteit wil blijven leveren en zelfbescherming serieus neemt, moet je je af en toe terugtrekken van het strijdtoneel.

En in zo’n periode zit ik nu. En wat doet het me goed. Niet alleen werk ik achterstanden in m’n administratie en huishouden weg, ook geeft het ruimte om stil te staan bij wat me raakte de afgelopen tijd. En terwijl het buiten regent is er ook tijd om gewoon een beetje te lanterfanten. En lanterfanten zorgt dan weer vanzelf voor nieuwe inzichten. Heel belangrijk, nu ik nieuwe dingen leer en straks mijn dienstverlening wil uitbreiden. Maar ja, hoe zet je de stap naar voren en hoe profileer je je?

Allerlei vragen poppen op. Wie zit er op mij te wachten? Durf ik het aan zelfstandig uitvaartondernemer te worden? Of toch liever onder andermans veilige vleugels? Samenwerken wellicht? Wil ik straks 24/7 beschikbaar zijn? Kan ik dat? Of blijf ik doen wat ik sinds 2018 met zoveel overgave doe? Namelijk families terzijde staan bij de uitwerking van een mooie uitvaartceremonie en helpen bij het vinden van de juiste woorden wanneer ze zelf met stomheid geslagen zijn. Is een keuze maken noodzakelijk of is een combinatie mogelijk? Moet ik een plan hebben of kan ik alles op z’n beloop laten?

Nog meer stof tot nadenken. Fijn dat ik hieraan toekom nadat ik nee durfde te zeggen.

Voor alle zekerheid deel ik het ook hier: tips en ervaringen zijn welkom!

Liefs, Wanda”

Benieuwd geworden? Wil je meer weten over Wanda Kunz Uitvaartspreker bezoek dan onze bedrijvengids, je vindt daar ook de contactgegevens.

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid condoleance Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering uitvaartceremonie Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn