Uitvaartverzorging Zorg in Nood – De kracht van de dood

Uitvaartverzorging Zorg in Nood – De kracht van de dood. Een bijzondere ervaring van Ray Landveld, de uitvaart regelen en begeleiden van één van zijn broers.

Bij het overlijden van één van mijn broers, was ik degene, door de familie aangewezen, om de uitvaart te regelen. Hoe moeilijk het ook was, mijn antwoord was ja. Ik zei tegen mijzelf; “wat er ook gebeurt ik zal ervoor zorgen dat mijn broer een goede uitvaart krijgt.”

De inbreng van de familie was enorm en iedereen deed wat hij of zij kon doen. In Suriname (waar de uitvaart plaats vond) neemt een uitvaart pak weg de hele dag in beslag. In de ochtend vindt de bewassing en afscheid plaats en in de middag de teraardebestelling.

Alles was in gereedheid gebracht voor de ochtend werkzaamheden. Ik vroeg de aanwezigen naar binnen en begeleide een ieder bij het afscheid nemen. Alles verliep goed totdat ik zelf van mijn broer afscheid moest nemen. Ik sprak tot mijn broer, die daar lag en hulpbehoevend was, om mij de kracht te geven die ik nodig had. Samen met de broeders en zusters zou ik het afleggen doen maar het verliep anders dan ik verwachtte. Mijn armen en benen werden lood en loodzwaar en ik was niet de enige. Ook de ledematen van de broeders en zusters werden loodzwaar. Wij gingen in gebed maar zo te zien werd ons gebed niet verhoord.

Radeloos verliet ik de kamer en begaf mij naar de begraafplaats, zonder te weten wat ik daar ging doen. Angst had ik niet maar ik werd wel bevangen door radeloosheid. Plots begaf ik mij voor een graf waarbij ik niet door kon lopen, alsof iemand tegen mij zei; “tot hier, en niet verder lopen.” Ik keek op de grafsteen en las de naam van mijn overleden nichtje, de dochter van mijn overleden broer,  die tragisch om het leven werd gebracht. Ik nam plaats op het graf en vertelde m’n nichtje wat mij overkomen was. Op dat moment voelde het aan alsof ik heel snel liep zonder de grond te betreden. Ik zweefde. Terug bij het mortuarium konden we de werkzaamheden hervatten zonder enige stagnatie. De kracht van Zorg in Nood is de verbinding die wij maken tussen leven en dood, waarbij de kracht van de dood ons begeleidt.

Wilt u meer weten over Uitvaartverzorging Zorg in Nood, bezoek dan onze bedrijvengids.

Geplaatst in categorie: De Surinaamse Uitvaart Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis bewassing ceremonie crematie overlijden rituelen Surinaamse Uitvaart uitvaartceremonie