Wanda Kunz uitvaartspreker en ceremonieleider bij afscheid

Gesponsord bericht

Wanda Kunz uitvaartspreker en ceremonieleider bij afscheid. Wanda schrijft levensverhalen en overdenkingen omdat elk geleefd leven een afronding met aandacht verdient. Haar streven is de overledene – tijdens de afscheidsceremonie – nog eenmaal over het voetlicht te brengen, precies zoals hij of zij was. Met respect en warmte en woorden op maat. En misschien met rituelen die passen bij de overledene en nabestaanden.

De Uitvaartspreekster

Mijn naam is Wanda Kunz en ik ben uitvaartspreker en ceremonieleider bij afscheid. Samen een afscheid persoonlijk maken, is waar ik me sterk voor maak.

 

De Uitvaartschrijfster

Gewoon goed met tekst en altijd de punten op de i. Zo kan ik beroepshalve het best omschreven worden. Ik vertaal liefde en geef woorden aan herinneringen, verdriet en gemis.

Ik schrijf uitvaartspeeches en kan deze op verzoek voordragen tijdens de uitvaart. Natuurlijk kan ik ook helpen wanneer mensen zelf willen speechen. Ik denk en schrijf dan met ze mee en geef tips daar waar nodig.

Teksten schrijven, doe ik ook voor collega’s. Als uitvaartschrijfster help ik regelmatig uitvaartleiders uit de brand. Wanneer zij meerdere uitvaarten in een week te organiseren hebben, neem ik de toespraken voor mijn rekening. Als ervaren tekstschrijver met grote affiniteit met en ervaring in de uitvaartzorg, help ik andere uitvaartprofessionals graag. Grote ondernemingen of éénpitters. In Den Haag of daarbuiten. Ik schrijf, herschrijf, redigeer en corrigeer. Binnen 24 uur geleverd en geheel op maat.

Als gedreven freelancer met kijk op tekst en oog voor detail, schrijf of vervolmaak ik tekst voor rouwdrukwerk, toespraken, advertenties, persberichten, advertorials, blogs en andere webteksten.
Ik werk discreet, hands-on, ben betrokken, vlug van begrip en ik weet altijd de juiste toon te treffen.

Ervaart u tijdsdruk? Hectiek, chaos of paniek? Komt u niet goed uit uw woorden? Zit het verhaal wel in uw hoofd, maar krijgt u het niet op papier? Bent u goed in uw vak en wilt u deze professionaliteit uitstralen in uw formuleringen? Of zoekt u een meelezer? Iemand om uw verhaal te perfectioneren? Iemand die zich in u en uw doelstellingen kan verplaatsen?
Neem dan contact met mij op.

 

Hoe het begon

Zo lang als ik mij kan herinneren, sta ik mensen in mijn omgeving bij wanneer de emotionele rollercoaster van de dood zorgt voor radeloosheid. Het heeft altijd heel natuurlijk gevoeld om op zulke momenten het heft in handen te nemen en voor rust, overzicht en inspiratie te zorgen. Misschien niet zo gek wanneer je je bedenkt dat mijn opa en oma vroeger in mijn geboortedorp een aula runden. Ik was bij hen kind aan huis en leerde al vroeg hoe je als uitvaartprofessional in een wereld vol verdriet het verschil kan maken.

Een baan in de uitvaartzorg heb ik lang geambieerd maar het was niet verenigbaar met mijn taak als mantelmama. In 2015 overleed mijn vader na een kort ziekbed. Door de uitvaartverzorger werden mijn zus en ik gekoppeld aan een professionele spreekster, ook wel ritueelbegeleider genoemd. Een hele lieve mevrouw die goed kon luisteren en ons hielp bij wat wij in gedachten hadden v.w.b. het afscheid. Tijdens de uitvaart van onze vader vertelde zij zijn levensverhaal zodat wij ons konden focussen op meer specifieke herinneringen. Toen de mevrouw tijdens de uitvaartplechtigheid met haar speech bezig was, zei mijn man ‘dit kan jij ook, maar dan beter’.

Via een omweg ben ik dan toch gaan doen wat ik altijd al wilde doen. In 2018 heb ik bij Gaandeweg Uitvaarteducatie de opleiding tot ritueelbegeleider afgerond en sindsdien is het vormgeven van en voorgaan bij uitvaarten officieel mijn beroep.

 

Praten over een leven dat voorbij is

Bij de totstandkoming van een passende afscheidsdienst komt veel kijken. Nabestaanden kunnen daar vaak wel wat hulp bij gebruiken, juist omdat er al zo veel te verwerken is kort na het overlijden van een dierbare. Ik ontzorg en neem mensen bij de hand.

Hoe werkt het? Een melding van overlijden komt binnen bij de uitvaartverzorger. Vaak spreek ik af met de nabestaanden op dag twee. Mijn hulp start met een uitgebreid gesprek over de overledene. Want wanneer de dood zich aandient, gaat het meer dan ooit over het leven. Vaak begint het wat onwennig maar eenmaal aan het praten, blijken mensen het juist heel fijn te vinden om herinneringen op te halen. Families delen hun geschiedenis met me, er wordt gelachen en gehuild, er gaan anekdotes en foto’s over tafel en ik vraag, luister, schrijf, verdiep me en denk mee. Voor dit gesprek plan ik zoveel tijd in als nodig, zodat iedereen zich gehoord voelt en niemand haast ervaart. We bespreken wat de inbreng van de familie kan zijn en wat men graag uit handen wil geven. Er is veel mogelijk, niets is verplicht.

 

Rust en overzicht

Terug thuis maak ik dan altijd als eerste een draaiboek zodat de familie direct een overzicht heeft hoe de ceremonie eruit kan komen te zien. In het draaiboek noteer ik alle onderdelen (muziek, sprekers, etc.) i.c.m. tijden. Zo’n draaiboek geeft rust.

Daarna ga ik aan de slag. Met het schrijven van teksten die passen bij het geleefde leven en de familie. Soms gaat het alleen om een welkomstwoord en een slotwoord maar meestal schrijf ik ook een In Memoriam en een troostende overdenking.

Ook ondersteun ik nabestaanden wanneer zij zelf iets willen zeggen en help ik voorkomen dat iedereen hetzelfde gaat vertellen. Verder houd ik de beschikbare tijd in de gaten, kan ik meedenken over muziek, gedichten en evt. rituelen en help ik wanneer er binnen een familie conflicten spelen.

In de week van de uitvaart neem ik rouwende families bij de hand. Samen werken we aan de inhoud van de plechtigheid, net zo lang tot het goed voelt.

 

Samen een afscheid persoonlijk maken

Iedereen is uniek. Waarom dan genoegen nemen met een doorsnee uitvaart?

Te vaak gebeurt het nog dat de uitvaartverzorger het spreken en het begeleiden van de afscheidsdienst erbij doet. Veel kleine ondernemers pakken dit prima op maar voor de grotere uitvaartbedrijven is het vaak lastig dit goed te doen. Met als resultaat een oppervlakkig geheel. Uitvaartverzorgers zijn druk, nemen vaak meerdere uitvaarten per week aan. Het ontbreekt hen simpelweg aan tijd om een band op te bouwen met de familie en om echt stil te staan bij het geleefde leven. En dat is wat ik wel doe. Ik duik in het leven dat voorbij is. Met een troostrijk slotakkoord als resultaat.

Bij christelijke uitvaarten wordt vaak een beroep gedaan op een dominee of pastoor. Voor de niet christelijke uitvaarten kan ik ingeschakeld worden. Op een eigentijdse manier breng ik verdieping in de ceremonie aan en zorg ik ervoor dat de uitvaart een passende, betekenisvolle markering in de tijd wordt.

Ik lever altijd maatwerk. Alles wat ik doe en schrijf, overleg ik met de familie en de uitvaartverzorger. Zodat te allen tijde duidelijk is wie, wat en wanneer doet.

Samen een afscheid persoonlijk maken. Dat is waar ik voor sta!

Mijn naam is Wanda Kunz. Schrijver, spreker en ceremonieleider bij afscheid. Betrokken, zorgvuldig en dementievriendelijk.

 

Wilt u meer informatie over Wanda Kunz bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid ceremonieleider levensverhalen overlijden uitvaartceremonie uitvaartschrijfster uitvaartspeech uitvaartspreker