Moederdag na het verliezen van je moeder

Moederdag vieren na het verliezen van je moeder: dat is iets wat aardig wat emoties met zich mee kan brengen. Zeker vlak na het overlijden van je moeder. Op dit soort dagen en in de aanloop daar naar toe kan het verdriet behoorlijk zwaar zijn, zeker als je er op straat, in winkels en op social media steeds aan herinnerd blijft worden. Er zijn manieren om hier mee om te gaan. Wij geven je tips om er, ondanks het gemis, toch goed doorheen te komen.

Geschiedenis van moederdag

Het is eigenlijk een bijzonder verhaal als je kijkt naar hoe we het nu vieren, maar moederdag is in het leven geroepen door Anna Marie Jarvis die haar moeder na diens overlijden wilde herdenken. Ook veel eerder in de geschiedenis waren er wel dagen waarop moeders geëerd werden, maar zij was degene die het vooral op de kaart heeft gezet. In 1916 kwam moederdag ook naar Nederland door het Leger des Heils, maar het sloeg nog niet echt aan. Pas toen de Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde een campagne opzette, kreeg het aandacht. Overigens had dit vooral het doel de verkoop van bloemen te vergroten. Deze vorm van moederdag was er vooral voor moeders die nog in leven waren en is tot op de dag van vandaag nog actueel.

Laat je emoties er zijn

Tegenwoordig is het een feestelijke dag die elk jaar terug komt. Zo voelt het vaak niet op moederdag na het verliezen van je moeder. Het is belangrijk om aan je emoties toe te geven. Voel je je verdrietig? Laat het gewoon gebeuren. Heb je zin om je op moederdag op te sluiten omdat het gewoon te moeilijk is, zo vlak na het verliezen van je moeder? Gewoon doen. Heb je zin om de hele dag met chocola en Netflix in je bed te liggen? Prima. Misschien voel je je boos, alleen, gefrustreerd. Vecht er maar niet tegen, dan wordt het alleen maar erger. Laat het er allemaal gewoon zijn. Ook deze dag gaat weer voorbij. Als het jou helpt om je te omringen met familie of vrienden is dat natuurlijk ook goed.

Herinneringen ophalen

Ook al is het gemis van je moeder op moederdag misschien extra erg, toch kun je haar alsnog op deze dag eren. Ze heeft jou op de wereld gezet, ze heeft voor je gezorgd, is er voor je geweest en heeft van je gehouden. Je kunt mooie herinneringen aan haar ophalen. Misschien vind je het fijn om oude foto’s te bekijken, haar favoriete muziek te luisteren, dingen te doen die je aan haar doen denken. Daarbij zullen misschien de nodige tranen vloeien, maar dat is helemaal niet erg. Ze is er geweest en daar mag je deze dag ook dankbaar voor zijn, ook al ben je verdrietig.

Moederdag na het verliezen van je moeder
Het gemis van een moeder op Moederdag valt zwaar.

Nieuwe rituelen

Misschien zul je op moederdag door het gemis van je moeder niet meer vieren zoals je deed voor haar overlijden, maar je kunt nieuwe rituelen bedenken om deze dag te doen. Misschien vind je het fijn om een bloemetje op haar graf te leggen of om een plek te bezoeken die je aan haar doet denken, haar lievelingseten te maken. Soms vinden families het fijn om op dit soort dagen bij elkaar te komen. Er zijn mensen die elk jaar op moederdag een brief aan hun moeder schrijven, om ruimte aan hun emoties te geven. Ook een mooi ritueel. Het geeft een nieuwe, andere betekenis aan moederdag en dat kan weer veel troost bieden.

Zorg goed voor jezelf

Ook al is het gemis van je moeder op moederdag na haar overlijden nog zo groot: vergeet niet dat je er zelf ook nog bent. Als we zo verdrietig zijn, hebben we nog wel eens de neiging om onszelf te verwaarlozen. En dat is iets wat jouw moeder nooit voor jou zou willen. Zorg goed voor jezelf. Probeer goed te eten, goed te drinken, te luisteren naar je lichaam. Wees lief voor jezelf, net zoals je moeder voor jou geweest zou zijn.

Merk je toch dat je vast zit in je verdriet en dat je niet weet hoe je hier uit moet komen? Kijk dan eens of een rouwcoach iets voor je is. Hij of zij kan jou helpen om verder te komen in je verwerkingsproces. Hierdoor kan ook moederdag weer een dragelijke dag worden.

Geplaatst in categorie: Artikelen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats begrafenis ceremonie crematie Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken herinneringsfotografie Herinneringsproducten laatste wens moederdag nabestaanden nazorg overlijden rituelen rouwen rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding urn verdriet verwerking