Wie nodig je uit voor een uitvaart?

Wie nodig je nou eigenlijk uit voor een uitvaart? Soms zijn dat best lastige keuzes. Veel familie, vrienden en bekenden liggen voor de hand, maar soms heb je ook twijfels bij bepaalde personen. In dit artikel helpen wij je bij deze keuze.

 

Wie nodig je uit voor een uitvaart?
Genodigden voor een afscheid, iets om over na te denken.

Familie en vrienden. Familie en vrienden zijn meestal voor de hand liggend als het gaat om de keuze van genodigden bij een afscheid. Zeker de meest vertrouwde kring zal als eerste op de lijst staan. Ook hierbij is het goed om zorgvuldig te kijken: als de overledene sinds de afgelopen jaren slaande ruzie met zijn/haar broer had, is het misschien handig om met elkaar te overleggen en daarbij niet teveel in je eigen emotie van verdriet of woede te gaan zitten. Afscheid nemen is voor iedereen, dus kijk hier goed naar.

 

Collega’s en zakelijke bekenden. Als de overledene nog actief was in een werkomgeving, dan zou je de collega’s en zakenrelaties ook kunnen uitnodigen. Wie nodig je precies van deze mensen uit voor een uitvaart van jouw dierbare? De mensen hebben die nauw samengewerkt hebben met hem/haar en ook graag afscheid willen nemen liggen voor de hand. Weet je niet precies wie dit zijn? Je kunt wellicht met een leidinggevende overleggen met wie de overledene veel samen heeft gewerkt. Hoe dan ook: kies je voor een wat grotere uitvaart, dan kun je deze mensen ook uitnodigen als dat goed voelt.

 

Leden van clubs en organisaties. Was jouw dierbare actief als clublid of misschien zelfs wel deel van een organisatie? Dan is het een optie om ook deze mensen een uitnodiging te sturen. Binnen een club of organisatie ontstaan vaak hechte vriendschappen. Deze mensen zouden op jouw lijst van genodigden voor een afscheid kunnen staan. Daarnaast hebben ze misschien prachtige verhalen over de overledene en dat kan jou als nabestaande misschien wel steun bieden.

 

Kinderen en kleinkinderen. Wie nodig je van de kinderen uit voor een uitvaart? Vaak zijn mensen geneigd om jonge kinderen of kleinkinderen niet mee te nemen naar een afscheid, omdat dit voor kleintjes vaak heel moeilijk is. Toch is dit het overwegen waard. Zeker als de overledene een sterke band met deze kinderen had. Een goede uitvaartondernemer betrekt de kinderen bij een uitvaart. Ze krijgen een kleine taak, zoals het aansteken van kaarsjes, het dragen van bloemen, het tekenen op de kist. Voor de kinderen kan dit ook een belangrijk moment zijn. Zij leren zo om te gaan met het nemen van afscheid.

 

Locatie en budget. Heb jij al ideeën over de locatie van de uitvaart? Daar kan de lijst van genodigden voor een afscheid ook van afhangen. Als je een kleine ruimte hebt, is het misschien beter om de de begrafenis of crematie klein te houden, om in intieme sfeer afscheid te nemen. Wil jij juist een grote ruimte hiervoor benutten? Dan kun je deze lijst langer maken. Uiteraard hangt alles ook af van het beschikbare budget. Mensen vinden het vaak na een afscheid ook fijn om te kunnen condoleren en even na te praten. Als je deze mensen dan ook van een drankje of hapje wil voorzien, is het goed om even te kijken naar het budget wat je hiervoor hebt.

Het is misschien al heel duidelijk voor je wie je uitnodigt, maar soms is het wat lastiger. Dan kunnen bovenstaande tips je helpen met het maken van je beslissingen. Kijk goed naar de relatie van de overledene met de personen die je wil uitnodigen. Soms is het moeilijk om je eigen persoonlijke voorkeuren buiten beschouwing te laten, maar probeer dan goed te overleggen met naasten.

Heeft jouw dierbare overledene zijn wensen kenbaar gemaakt in De Uitvaartkluis? Dan kan het zijn dat daarin duidelijk is gemaakt wie je kunt uitnodigen voor de uitvaart. Dit kan moeilijke beslissingen doen voorkomen.

Geplaatst in categorie: Condoleren Nieuws Rouwkaarten Uitvaartceremonie

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonie condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist laatste wens nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouw rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies