Een uitnodiging voor een uitvaart weigeren

Uitvaart Platform •

Een uitnodiging voor een uitvaart weigeren

Een uitnodiging voor een uitvaart weigeren

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een uitnodiging voor een uitvaart weigeren is niet erg makkelijk. Maar als jij goede redenen hebt om niet te willen of te kunnen gaan, sta je natuurlijk in je recht. Het kan lastig zijn om dit aan de nabestaanden door te geven. Je kunt daar best tegenop zien. Wij geven je een paar tips hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen. 

Eerlijk duurt het langst

  Nee zeggen tegen een uitvaart doe je als je daar een goede reden voor hebt. Wees duidelijk en eerlijk. Draai niet om de hete brij heen. Uiteraard hoef je het niet heel tactloos over te brengen. Houd altijd rekening met de moeilijke tijd waar de nabestaanden momenteel doorheen gaan. Begin, net als bij een lastig gesprek, gewoon meteen  met de boodschap dat je niet aanwezig zult zijn. Zet daarna rustig jouw redenen uiteen en geef de nabestaanden de kans om te reageren.

  Reden

   Als je een uitnodiging van een uitvaart moet weigeren, is het 't beste om uit te leggen waarom.

   Er kunnen natuurlijk vele redenen zijn: je bent misschien wel ziek, je krijgt geen toestemming van je werk of er zijn persoonlijke redenen waarom je niet naar de uitvaart wil gaan. Probeer contact te zoeken met de nabestaande waarmee je de beste band hebt en leg het gewoon eerlijk uit. Blijf wel respectvol, zeggen dat je niet wil komen omdat je de zoon van de overledene absoluut niet moet is misschien niet handig. Breng het eerlijk maar wel met tact, hoe moeilijk dat misschien ook is.

   Alternatieven om je medeleven te betuigen

    Bij het nee zeggen tegen een uitvaart hoef je niet perse nee te zeggen tegen een andere vorm van afscheid nemen. Je kunt daarnaast ook op andere manieren je medeleven te betuigen. Je kunt dan misschien niet bij de crematie of begrafenis zijn, je kunt misschien wel op een ander moment afscheid komen nemen. Ook kun je een kaart of een troostboeket sturen, bellen of berichtjes verzenden, even langsgaan of iets te eten brengen. Zo kun je de nabestaanden laten weten dat je met ze meeleeft.

    Begripvol zijn

     Je kunt je misschien voorstellen dat het voor de nabestaanden moeilijk is als ze horen dat je niet kunt komen op de uitvaart. Ze zijn druk bezig met hun verdriet én het organiseren van een mooi afscheid.

     Ze kunnen het dan misschien jammer vinden dat je de uitnodiging voor deze uitvaart moet weigeren. Het is goed om daar tactisch en begripvol mee om te gaan. Misschien kun je ze laten weten dat je er op andere manieren voor ze wil zijn. Daaruit blijkt dat jij toch betrokken bent.

     Een uitnodiging voor een uitvaart weigeren
     Nee zeggen tegen een uitvaart kun je het beste zo eerlijk mogelijk doen.

     Moet je nee zeggen tegen een uitvaart? Kijk dan eens welke ondernemers op onze website jou kunnen helpen om een attentie te sturen waaruit jouw medeleven blijkt. Alle kleine beetjes kunnen helpen om de nabestaanden enige vorm van troost te bieden. Daarmee laat je zien dat je in gedachten bij ze bent, ook als je niet bij het afscheid aanwezig kunt zijn.

     Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

     Bedrijven

     De volgende bedrijven hebben diensten rondom uitvaarttips

     Bekijk alle bedrijven