Iemand niet uitnodigen voor een uitvaart besluit je meestal niet zomaar. Als je tot deze beslissing komt, moet je de boodschap gaan overbrengen. Het is nooit leuk om iemand zoiets te moeten vertellen. Toch zijn er situaties waarin het niet anders kan. In dit artikel geven we je tips om dit lastige gesprek te voeren.
Allereerst is het belangrijk dat je eerlijk bent. Verzin geen verhalen om de pijn te verzachten. Begin meteen met de boodschap dat je deze iemand niet voor een uitvaart wil uitnodigen. Daarna is het goed om hem of haar de kans te geven om het bericht te verwerken. Vervolgens kun je jouw specifieke redenen uitleggen. Het is belangrijk voor de ander om te weten dat deze beslissing niet zomaar genomen is.
Het kan zijn dat iemand erg schrikt of teleurgesteld is en in eerste instantie boos of overstuur reageert. Laat iemand even reageren, de boodschap verwerken en neem de reactie van de geweigerde persoon niet te persoonlijk. En dat is lastig, want je zit zelf vaak met enorm veel emoties in je eigen rouwproces. Hierdoor ben je geneigd om je dingen meer aan te trekken dan normaal of misschien juist wel wat botter te reageren dan normaal. Leg uit dat je de teleurstelling begrijpt en dat je snapt dat het niet leuk is. Als iemand zich in zijn gevoelens gehoord voelt, scheelt dat al in de verwerking.
Er kunnen verschillende redenen zijn om iemand niet te willen uitnodigen voor een uitvaart, maar dat kan ook te maken hebben met de wens van de overledene. Zijn of haar standpunt kan daarbij haaks staan op het standpunt van degene die bij het afscheid geweigerd wordt. Dat is lastig. Als je besluit de wens van de overledene op te volgen, kun je dat uitleggen aan de persoon die niet is uitgenodigd. Het kan ook zijn dat er omstandigheden zijn tussen de nabestaanden waardoor een bepaalde persoon er beter niet bij kan zijn. Je wil een waardig en mooi afscheid en geen ruzies tijdens een uitvaart.
Redenen om iemand niet voor een uitvaart uit te nodigen, kunnen zijn dat de uitvaart in besloten kring plaatsvindt, dat het de wens van de overledene was of dat er familieomstandigheden zijn waardoor deze situatie is ontstaan. Dan is het een optie om samen te kijken of er alternatieven zijn. Komen er nog avonden waarop men voorafgaand aan de afscheidsdienst afscheid kan nemen of is er nog ergens anders een moment om dit te doen? Kijk naar wat mogelijk is als de andere partij veel waarde hecht aan het nemen van afscheid.
Vind je het lastig om dit gesprek aan te gaan? Misschien is er iemand in je nabije omgeving die bij het gesprek kan zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je uitvaartondernemer je helpen of je kunt overwegen om hiervoor een professional in te schakelen. Een gesprek als dit is erg moeilijk en je kunt je allebei behoorlijk emotioneel voelen. Het is dan altijd fijn om er een derde persoon bij te hebben die het eventueel kan overnemen. Ook is het fijn als er iemand bij is die de emoties wat kan laten bedaren en het gesprek weer in goede banen kan leiden. Denk bij het voeren van dit gesprek ook aan de locatie. Een rustige plek waar niet al teveel andere mensen zijn is vaak het beste. Zo kun je allebei enigszins uiting geven aan je gevoel.
Iemand weigeren bij een uitvaart is ontzettend vervelend en naar, voor alle partijen. Toch kan het in sommige gevallen niet anders en dat kan door verschillende redenen komen. Mocht je veel problemen hebben in je rouwverwerking door zo'n situatie rondom een uitvaart? Neem dan ook eens contact op met één van onze rouwcoaches. Zij kunnen je weer verder helpen.
In ons magazine Uitvaart Inside bespreken we dit soort situaties ook. We geven je tips hoe je met lastige situaties kunt omgaan.