Iemand in een rolstoel bij een uitvaart betrekken lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is het, bovenop al die zaken waar je al aan moet denken in een pittige tijd, iets om aandacht aan te besteden. Je wil immers dat iedereen goed afscheid kan nemen en zich bij de uitvaart betrokken voelt. Daarom is het van belang om bepaalde zaken in het oog te houden als je een afscheidsdienst hebt, waar iemand in een rolstoel bij is. Wij geven je tips over hoe je dat kunt aanpakken.
Alles begint met een goede voorbereiding. Informeer bij de persoon in de rolstoel of zij speciale behoeften hebben om de uitvaart bij te wonen. Dit kan gaan over toegankelijkheid van de locatie tot aan zitplaatsen en hulp bij het verplaatsen. Het is goed om daar al informatie over te hebben als je de uitvaart gaat plannen. Hier kun je in je planning rekening mee houden.
Wil je een uitvaart regelen? Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer die je kan helpen bij het regelen van een uitvaart? Klik dan hier.
Als je een geschikte uitvaartlocatie hebt gevonden, is het goed om te informeren of deze plek ook rolstoelvriendelijk is. Meestal zijn ze bij de locatie wel op de hoogte van eventuele obstakels, zoals trappen, smalle deuropeningen of te weinig ruimte. Als de locatie allemaal van dit soort obstakels heeft, is het handig om een andere locatie te overwegen. Je wil iemand in een rolstoel echt bij de uitvaart betrekken en dan helpt een moeilijk toegankelijke situatie voor rolstoelgebruikers niet echt.
Als je weet wie er van de gasten een rolstoelgebruiker is, dan is het goed om te vragen of hij of zij een begeleider meeneemt. Zodra je dat weet, is het goed om voor beiden een plek te reserveren. Bij deze plek is het van belang dat de persoon in de rolstoel goed zicht heeft op wat er gebeurt én dat de begeleider dichtbij zit. Die is er dan om de rolstoelgebruiker te steunen en om in te springen als verplaatsing gewenst is.
Als iemand in een rolstoel zelf geen begeleider meeneemt, kun je kijken of er tussen de andere genodigden iemand bij is die deze rol op zich wil nemen. Het gaat erom dat de rolstoel door iemand geduwd kan worden en dat eventuele obstakels even worden verholpen. Misschien zijn er meerdere mensen die dit met elkaar willen afwisselen. Het is goed om dit van tevoren af te spreken, zodat iedereen de ruimte krijgt om goed afscheid te nemen. Goed overleg is hierbij belangrijk.
Communicatie is key! Dus communiceer duidelijk met de persoon in de rolstoel en hun eventuele begeleider(s) over de planning van de uitvaart. Laat ze weten hoe ze kunnen deelnemen aan de dienst. Ook kun je vertellen welke eventuele specifieke regelingen zijn getroffen om het voor hen zo comfortabel mogelijk te maken. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over alles. Hou altijd wel in de gaten of iemand al deze zorg en begeleiding wel wil. Soms regelen ze het zelf, maar soms vinden ze dat moeilijk. Vraag en regel dit dan altijd van tevoren, zodat iemand zich niet ongemakkelijk voelt omdat er ineens drie begeleiders zijn die van alles voor ze willen regelen.
Klik hier om in contact te komen met de ondernemers in onze bedrijvengids waar wij mee samenwerken. Zij helpen je graag verder bij het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken.
Het is heel prettig als er toegankelijke toiletfaciliteiten beschikbaar zijn voor rolstoelgebruikers op de locatie van de uitvaart. Dit is heel belangrijk en kan de persoon in de rolstoel een comfortabeler gevoel geven. Je wil immers wel naar het toilet kunnen als dat moet.
Meer weten over het toegankelijk maken van uitvaarten voor iedereen? Neem dan ook eens een kijkje in ons uitvaartmagazine Uitvaart Inside. Ook daar bespreken wij dit soort onderwerpen.