Iemand vertellen dat een dierbare is overleden is een heel moeilijke taak. Een gesprek dat je natuurlijk liever niet voert. Hoe kun je de schok en de pijn van de boodschap verzachten? Helaas kan dat niet: de boodschap blijft hetzelfde. Daarom is het van belang dit zo duidelijk mogelijk over te brengen, zonder de ontvanger van het bericht daarbij onnodig te kwetsen. Wij geven je tips voor het voeren van het gesprek.
Als je iemand moet vertellen dat een dierbare is overleden, is het goed om dit enigszins voor te bereiden. Je kunt zoiets niet even in de wandelgangen doen. Zorg er dan ook voor dat je dit op een rustige plek kunt vertellen, zodat iemand meteen ruimte kan geven aan zijn of haar emoties. Misschien wil je ook rekening houden met het tijdstip van je gesprek, maar er is natuurlijk nooit een goede tijd om zoiets te vertellen. Zorg in ieder geval voor een rustige omgeving en denk erover na wat je precies wil vertellen. Neem de tijd voor dit gesprek en probeer het niet binnen 3 minuten af te sluiten. Een voorbereiding kan jouzelf ook helpen om zoiets moeilijks over te brengen.
Als je moet vertellen dat een dierbare gestorven is, is het belangrijk om niet om de hete brij heen te draaien. Begin meteen met de feiten, bijvoorbeeld: "Ik heb helaas slecht nieuws, ik moet je vertellen dat...." Vaak zijn we geneigd om in dit soort situaties zaken te willen verzachten door er omheen te praten. Dat helpt degene die de boodschap moet ontvangen helaas niet. Natuurlijk is het wel van belang dat je de boodschap op een vriendelijke toon brengt. Eerlijkheid is anders dan lompheid. Je kunt eerlijk de boodschap brengen en dat nog steeds op een empathische manier doen.
Als je iemand net hebt moeten vertellen dat een dierbare overleden is, is het belangrijk dat je je medeleven toont. Je kunt niet de boodschap overbrengen en iemand dan laten zitten met zijn of haar emoties. Neem er dus ook even de tijd voor. Zeg dat je begrijpt dat dit een heel moeilijke boodschap is, dat je snapt dat het heel verdrietig is. Leg een hand op iemands arm, of geef de mogelijkheid om op je schouder uit te huilen, afhangend van jouw band met de ontvanger van de boodschap.
Op het moment dat je iemand hebt moeten vertellen dat een dierbare gestorven is, heeft die persoon geen idee wat hij of zij met zijn emoties aan moet. Bied dan ook praktische hulp aan: wie kan ik voor je bellen/ wat wil je drinken/ wil je dat ik je naar iemand toe breng? De vraag: "Kan ik wat voor je doen?" is heel lief, maar vaak te open. Daar zal iemand die in shock is door een nare boodschap zich geen raad mee weten. Dus praktisch en concreet werkt het beste.
De reactie zal bij iedereen anders zijn als iemand ze net heeft moeten vertellen dat een dierbare is overleden. De één zal in huilen uitbarsten, de ander zal het niet geloven, weer een ander zal helemaal dichtslaan. Alles is goed en niks is raar. Elk mens reageert anders. Geef ze vooral die ruimte en kijk en luister vooral naar iemand. Mocht je het heel lastig vinden om dit alleen te doen, zorg dan dat er iemand bij is, zodat jullie samen iemand kunnen opvangen.
Het verwerken van een verdrietige boodschap is heel moeilijk voor ieder mens. Mocht je het moeilijk vinden om dit soort gesprekken te voeren, kijk dan eens op onze website naar professionals of coaches die je daarbij kunnen helpen. Ook uitvaartondernemers zijn vaak ervaren in dit soort situaties en in het vertellen dat een dierbare is overleden.
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.