Iemand weigeren bij een uitvaart, hoe doe je dat eigenlijk? Het is nooit leuk om deze boodschap aan iemand over te moeten brengen. Toch zijn er situaties waarin het niet anders kan. In dit artikel proberen we je te helpen om het gesprek aan te gaan met iemand die niet bij de uitvaart aanwezig kan zijn.
Als je iemand bij een uitvaart moet weigeren is het belangrijk dat je eerlijk bent. Verzin geen verhalen om de boodschap te verzachten. Het is een moeilijk gesprek, maar begin meteen met het eerlijke verhaal dat iemand niet uitgenodigd is bij een begrafenis of crematie. Daarna kun je je redenen uitleggen. Het kan bijvoorbeeld dat je besluit om een kleine ceremonie te houden voor een kleine kring van familie en vrienden. Dit kun je uitleggen en je kunt dan verwijzen naar de capaciteit en veiligheidsvoorschriften van de afscheidslocatie.
Bij een boodschap als deze kan het zijn dat iemand erg schrikt of teleurgesteld is en in eerste instantie boos of overstuur reageert. Het is dan moeilijk om zelf ook niet in je emotie te schieten, zeker als je het zelf ook moeilijk vindt dat je iemand weigert voor een afscheid. Laat iemand even reageren, even de boodschap verwerken en neem de reactie van de geweigerde persoon niet te persoonlijk, hoe moeilijk dit ook is.
Leg uit dat je de teleurstelling begrijpt en dat je snapt dat het geen leuke boodschap is. Als iemand zich in zijn gevoelens gehoord voelt, scheelt dat al in de verwerking.
Er zijn natuurlijk verschillende redenen om iemand bij een uitvaart te weigeren, maar hoe dat tot stand is gekomen heeft soms ook te maken met de wensen van de overledene. De overledene had misschien heel goede, persoonlijke redenen. Soms zijn die redenen heel duidelijk en soms is het gissen. Het standpunt van de overledene kan haaks staan op het standpunt van degene die bij het afscheid geweigerd wordt. Het is een lastige situatie waarbij je als nabestaande de keuze moet maken: volg ik de wensen van de overledene op? Als je dat besluit te doen, kun je dat ook uitleggen aan de persoon die niet bij de begrafenis of crematie aanwezig kan zijn.
Zoals we al eerder in het artikel noemden: er zijn verschillende redenen om iemand bij een uitvaart te weigeren. Het kan zijn dat de uitvaart in besloten kring plaatsvindt, of dat er familieomstandigheden zijn waardoor deze situatie is ontstaan. Misschien is het dan een optie om samen te kijken of er alternatieven zijn. Misschien zijn er nog avonden waarop men voorafgaand aan de afscheidsdienst afscheid kan komen nemen. Wellicht is er nog ergens anders een moment om dit te laten plaatsvinden. Zo kan de persoon die niet bij de uitvaart aanwezig is, toch nog zijn of haar moment hebben.
Vind je het lastig om dit gesprek aan te gaan? Kijk dan eerst of er iemand in je nabije omgeving is die goed is in het voeren van dit soort gesprekken. Mocht er niemand in je familie- of vriendenkring zijn, kun je altijd overwegen de uitvaartondernemer te vragen om dit te doen. Uiteraard is het ook mogelijk om een professional hiervoor in te schakelen.
Iemand weigeren voor een uitvaart blijft een lastige situatie. Je wil niemand kwetsen maar wil ook rekening houden met de wensen van de overledene of voor de nabestaanden. Denk er aan dat jij de boodschapper van het bericht bent en dat iemand daarom ook als eerste op jou zal reageren, maar houd in gedachten dat het niet om jou persoonlijk gaat. We hopen dat je met bovenstaande tips een stuk verder komt.