Een uitvaart in de tuin

Een uitvaart in de tuin kan een prachtige, persoonlijke en intieme manier zijn om afscheid te nemen van jouw geliefde dierbare. Hoe organiseer je zoiets eigenlijk? In dit artikel geven we je hier tips voor.

 

Een uitvaart in de tuin is mooi en intiem
Een uitvaart in de tuin is intiem en persoonlijk

De juiste plek:

Het is fijn als iedereen een plekje heeft om te zitten. Zorg bij de uitvaart dus voor een plek in je tuin waar dat mogelijk is. Probeer ook in te schatten waar de zon staat rond de tijd van het afscheid. Het is vervelend als jouw gasten met hun gezicht naar de zon toe zitten. Een lekker kleurtje zullen ze er misschien wel van krijgen, maar ze zullen steeds met hun ogen moeten knijpen en de sprekers, foto’s of bloemen niet goed kunnen zien.

Comfort:

Het is fijn als je gasten lekker kunnen zitten, dus dat is iets om rekening mee te houden als je een tuinuitvaart wil organiseren. Zorg voor fijne stoelen, kussens of misschien eventueel kleden. Parasols kunnen ook van belang zijn, zeker als het een heel hete dag is. Eventueel zou je ook een dekzeil kunnen spannen, zodat mensen desgewenst in de schaduw kunnen zitten.

 

De tuin aankleden:

Je kunt de tuin fijn inrichten voor de uitvaart. Zorg voor mooie bloemen, hang eventueel wat lichtsnoeren op in donkere hoekjes en zet kaarsen neer. Plaats hier en daar mooie foto’s van de overledene op tafeltjes of kastjes. Ook doosjes met tissues komen altijd van pas. Tegenwoordig heb je daar zelfs mooie en niet al te dure opties voor die mooi kleuren bij je tuin.

Geluid:

Bij een uitvaart in de tuin is het fijn als alle genodigden de speeches en de muziek goed kunnen horen. Het is dan ook van belang om een goed geluidssysteem te hebben of te huren. Met een kleine, intieme setting is dit ook fijn als je mooie muziek wil horen.

Paraplu’s bij de hand?

Je weet het nooit in Nederland, dus bij het organiseren van een tuinuitvaart is het handig om een plan B te hebben. Misschien is het mogelijk om de tuin te overdekken, maar als dat niet het geval is, zul je moeten kijken of je kunt uitwijken naar een locatie waar de afscheidsdienst zich binnen zal afspelen.

Toestemming:

Het kan zijn dat je in jouw gemeente een vergunning moet aanvragen om een uitvaart in de tuin te kunnen organiseren. Vraag dit even goed na, het kan per gemeente verschillen. Je wil natuurlijk niet door de plaatselijke politie-agent gestoord worden tijdens jouw mooie dienst.

Licht de gasten in:

Het is fijn als de gasten op de hoogte zijn van het feit dat de uitvaart in de tuin plaats zal vinden. Ze kunnen rekening houden met hun kledingkeuze, met de schoenen die ze aantrekken en zich in geval van een stralende zon ook alvast lekker insmeren zodat ze niet met verbrande koppies afscheid nemen.

Uitvaartondernemer:

Heb je hulp van een uitvaartondernemer met het organiseren van een tuinuitvaart? Deze weet waarschijnlijk veel af van vergunningen, het huren van geluidssystemen en het meedenken over de punten die hierboven genoemd staan.

 

Met de tips die we in dit artikel noemen, kom jij al een heel eind bij het organiseren van een uitvaart in de tuin. Het is een heel fijne, intieme en persoonlijke manier om afscheid te nemen van iemand die jou heel dierbaar is. Kijk eens op onze website, daar vind je veel fijne en kundige uitvaartondernemers die jou goed kunnen helpen bij een tuinuitvaart!

Geplaatst in categorie: Artikelen Inspiratie Artikelen Uitvaartlocaties

Geplaatst in tags: afscheid bloemen Buitenlocatie Buitenlucht condoleance Familie Gedenken Gezelschap Groen Herdenking houten kist Intiem Kalmte Natuur Openlucht Persoonlijk Respectvol rouwen Rustgevend Sereniteit Tuin uitvaart verlies Vrienden Zomer Zonlicht