Wanda Kunz Uitvaartspreker

Wanda Kunz Uitvaartspreker. Wanneer het rouwende families – om wat voor reden dan ook – niet lukt om zelf invulling aan de afscheidsdienst te geven, kan Wanda Kunz ingeschakeld worden. Zij schrijft het unieke levensverhaal van de overledene en draagt deze voor tijdens de uitvaart. Met respect, warmte en woorden op maat. En misschien met rituelen die passen bij de overledene en nabestaanden.

“Wanneer mensen mij vragen ‘maar wat doe je dan precies voor werk?’ zeg ik altijd dat ik doe wat een dominee doet bij een uitvaart. Of een pastoor. Maar dan niet in een kerk en niet op een christelijke uitvaart. Ik werk samen met uitvaartverzorgers. Zij doen waar zij goed in zijn en ik heb een andere taak. Ik schrijf overdenkingen en ik leid afscheidsceremonies.

Laatst was nog in het nieuws dat Nederland steeds verder ontkerkelijkt. Inmiddels zijn ongelovigen in de meerderheid. Voor mij geen verrassing. Ik werk veel samen met families die zich niet (meer) thuis voelen binnen een religie.

Ongelovig wil echter niet zeggen oppervlakkig. Ook agnosten, atheïsten en seculieren zijn op zoek naar verdieping, rituelen en zingeving. Vooral bij levens-bepalende gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare.

Maar de rol van dominee of pastoor bij een uitvaart, wie pakt die op wanneer je geen behoefte hebt aan citaten uit de bijbel? Tot wie wend je je wanneer je een moderne ceremonie voor ogen hebt? Aan wie durf je het schrijven van een rake overdenking over te laten? Wie zorgt voor de verdieping?

Goed om te weten dat ook ongelovigen er niet alleen voor staan in tijden van onmacht en het grote niet weten. Er zijn niet-religieuze professionals die houvast bieden. Zij helpen op een eigentijdse manier bij de vormgeving van en het voorgaan bij een uitvaart. Mensen met levenservaring die van andere mensen houden. Die weten hoe verlies voelt. Mensen die luisteren en de juiste woorden vinden voor jouw verdriet. Mensen met respect voor alle levensovertuigingen. Men noemt ze uitvaartsprekers. Of ritueelbegeleiders.”

 

Wilt u meer informatie over Wanda Kunz Uitvaartspreker, bezoek dan onze bedrijvengids.

Geplaatst in categorie: Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid afscheidsdienst begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering uitvaartceremonie Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform uitvaartspreker Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies