Wanda Kunz wil van uitvaarten samenkomsten maken

“Laten we van uitvaarten samenkomsten maken van betrokkenheid, bespiegeling en bemoediging.” Wanda Kunz Uitvaartspreker deelt met ons haar verhaal.

 

Oproep aan alle uitvaartondernemers

Een samenwerking tussen uitvaartverzorger en ritueelbegeleider (spreker, ceremonieleider bij afscheid of voorganger) heeft veel voordelen. In de eerste plaats voor de nabestaanden. Zij voelen zich gesteund door een team van uitvaartprofessionals die niet alleen het noodzakelijke doen maar echt de tijd nemen. Toch is zo’n samenwerking, vooral in mijn werkgebied, niet vanzelfsprekend.

Met veel interesse las ik het boek UitvaartWijzer van predikant en vakdocent Aart Mak. Hij deelt mijn mening dat door het aanbrengen van een diepere laag in de uitvaartplechtigheid, troost ontstaat. Dit gebeurt nu vaak niet.

Door de ontkerkelijking vindt men het inhuren van een geestelijke een brug te ver en dat er andere opties zijn, weten veel mensen niet. Waardoor een afscheidsdienst regelmatig plaatsvindt zonder enige vorm van bezinning en verbinding.

Dit terwijl er een laagdrempelig alternatief is. Ik noemde het al in een eerdere bijdrage: er zijn neutrale professionals die de noodzakelijke verdieping kunnen bieden. Mensen met respect voor alle levensovertuigingen. Men noemt ze ritueelbegeleider. Of uitvaartspreker. Aart Mak noemt ze het liefst ‘voorganger’. Omdat het, aldus ds. Mak, “om iemand gaat die het voortouw neemt en zich van tevoren verdiept in de overleden persoon en wat er om hem heen speelt aan gedachten en gevoelens. Iemand die op niets anders is gericht dan op present zijn, luisteren, troosten, behoedzaam leiden, duiding geven, verbindingen leggen en het bieden van woorden die waarheidsgetrouw en daarmee alleen al helend zijn”.

Ik vind dit zo perfect verwoord dat ik het per se wil delen op dit platform.

Daarbij mijn oproep aan alle uitvaartondernemers in Nederland: zet een tandje bij, kom uit je comfortzone, heroverweeg, vernieuw, maximaliseer je dienstverlening en ga de samenwerking aan met de professionals uit mijn beroepsgroep. De ritueelbegeleiders, de sprekers, de voorgangers. We hebben hetzelfde doel: iemands afscheid zodanig vormgeven dat zij die achterblijven verder kunnen.

Laten we elkaar versterken. En van uitvaarten samenkomsten maken van betrokkenheid, bespiegeling en bemoediging.

Liefs, Wanda

 

Wil je meer informatie over Wanda Kunz Uitvaartspreker, bezoek dan onze bedrijvengids, je vind hier ook de contactgegevens.

Geplaatst in categorie: Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid condoleance Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering uitvaartceremonie Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn