Zien en gehoord worden bij nabestaanden

Zien en gehoord worden bij nabestaanden, een afscheidsceremonie kan op allerlei manieren worden ingevuld. Met woorden, beelden, muziek of juist stilte, symbolen en rituelen. Samen met u zoekt Arlette naar de juiste invulling om te komen tot een ceremonie die past bij het geleefde leven van uw dierbare en u troost biedt. Tevens kunt u bij Arlette terecht voor het schrijven en/of voordragen van een levensverhaal of In Memoriam en het inhoudelijk vormgeven van een gedenkmoment zoals een steenlegging of een asverstrooiing. Uw ideeën en wensen zijn bepalend. Onderstaand een voorbeeld daarvan, beschreven door Arlette zelf.

Op gesprek bij een familie over de invulling van de afscheidsdienst vanwege het overlijden van een echtgenoot, vader en opa. Hechte, warme familie: echtgenote, kinderen én kleinkinderen plus aanhang zijn aanwezig. De eerste 10 minuten zoals altijd aftasten. Wie is die vreemde mevrouw aan wie wij onze persoonlijke verhalen worden geacht te vertellen….? Het ijs is snel gebroken, de Brabantse gezelligheid al snel aanwezig ondanks het grote verlies. Anekdotes en dierbare herinneringen komen over en weer op tafel door eenieder.

Behalve één jonge vrouw: ze heeft zich afzijdig opgesteld maar volgt alle verhalen nauwlettend. Ik zie haar, door verdriet overmand, haar tranen hardnekkig wegvegend en niet in staat ook maar iets uit te brengen. Overstemd door familieleden die zich gemakkelijker kunnen uiten.

Bron: GvR Afscheidsfotografie

Na afscheid te hebben genomen van de familie op weg naar huis houdt deze jonge vrouw, kleindochter, mij bezig. Bij thuiskomst benader ik haar vader, leg hem uit wat ik heb gezien, met de vraag of het een idee is om haar één op één te benaderen? Vader, dankbaar dat ik het had opgemerkt en er iets mee wilde doen, gaf gretig toestemming. Ik benader de dame in kwestie, wederom emotioneel maar schoorvoetend geeft ze toe dat ze graag iets wil bijdragen, maar niet weet hoe en het zeker niet zelf wilt voorlezen.

Op mijn advies er gewoon even over na te denken, ze ‘alleen maar’ haar gevoel hoefde op te schrijven en dat ik het namens haar kan voordragen, ontvang ik binnen een uur mooie, lieve woorden gericht aan haar opa. De volgende ochtend stuurt ze het verzoek: “Arlette, ik wil graag nog iets wijzigen en toevoegen, kan dat?” “Natuurlijk kan dat! Dat heb je toch maar mooi gedaan!”

Ze bedankte me voor mijn hulp… Maar het is aan mij om haar te bedanken omdat ze zich durfde open te stellen.

” Ik ken je eigenlijk niet maar jonge vrouw, wat ben ik trots op jou!”

Liefs Arlette

 

Wilt u meer zien van Arlette Afscheidsceremonies, neem eens een kijkje in onze bedrijvengids.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid ceremonie nabestaanden overlijden rituelen rouwen uitvaartceremonie wensen