Een spirituele uitvaart, wat zijn de mogelijkheden?

Spiritualiteit neemt bij veel mensen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Wat is een spirituele uitvaart en wat zijn de mogelijkheden? In principe bepaalt u dat zelf. Het is de vorm en betekenis die u zelf kunt bepalen. Bij een spirituele uitvaart speelt men vaker religieuze muziek uit andere culturen. Er is er meer ruimte voor stilte, meditatie en bezinning. Ook zal de rouwkaart vaker een spirituele boodschap bevatten.

 

Wij geven u hieronder een aantal tips die u kunt gebruiken bij een spirituele uitvaart.

 

Een kist bij een spirituele uitvaart

Er zijn op het gebied van grafkisten veel mogelijkheden. Op het moment als er gekozen wordt voor een spirituele uitvaart, dan zou een lijkwade een mooie optie kunnen zijn. Het omwikkelen van een wade is niet zo moeilijk. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om dat zelf te doen, dit kan een mooie troostende ervaring zijn. Het is een heel intiem moment want u maakt de overledene dan samen klaar voor het afscheid. Tijdens het klaarmaken kunt u bijvoorbeeld persoonlijke aandenkens of bloemen in de wade leggen. Past perfect bij het thema spiritueel!

 

De locatie voor een spirituele uitvaart

Om het zo persoonlijk mogelijk te houden bij een spirituele uitvaart adviseren wij u om rekening te houden met de levenswijze van de overledene. Hield de overledene bijvoorbeeld van Yoga of mediteren, dan zou u de yogaschool of het meditatiecentrum als locatie kunnen gebruiken. Was de overledene een buitenmens? Dan zou u kunnen kiezen voor een mooi plekje in de buitenlucht waar hij of zij vaak kwam om zijn of haar spiritualiteit uit te oefenen.

 

Aankleding van de uitvaartlocatie bij een spirituele uitvaart

Bij spiritualiteit denken we al gauw aan kaarsen en wierook. Hoe mooi is het om de locatie met veel kaarsen en wierook aan te kleden. Voor wierook adviseren we wel om voor één geur te kiezen anders krijgt u allemaal verschillende kleuren door elkaar. Kaarsen, in de lievelingskleuren van de overledene. Deze kunt u plaatsen bij de kist en ook bij het gangpad tussen de stoelen kunt u een mooi pad creëren door bijvoorbeeld allemaal waxinelichtjes neer te zetten. U kunt ook gebruik maken van grote potten/vazen en deze vullen met fairylights oftewel een LED slinger, dit geeft een prachtig effect op bijvoorbeeld tafels en past helemaal bij een spirituele uitvaart.

 

De dienst van een spirituele uitvaart

Wat dacht u ervan om tijdens de dienst spirituele teksten voor te dragen? Het is mooi als u een overledene op deze manier kan eren want dit is hoe hij is geweest in het leven. U zou er ook voor kunnen kiezen dat er een moment komt tijdens de uitvaart dat iedereen even stil is en in zichzelf gaat, een soort van meditatie maar waar er even stilgestaan wordt bij het leven dat de overledene heeft gehad. Op deze manier creëert u bij iedereen een respectbetuiging naar de overledene toe.. Prachtig!

 

Muziek voor een spirituele uitvaart

Om toch die persoonlijke sfeer te creëren zou u kunnen kiezen voor muziek waar de overledene ook van hield. Er zijn zoveel mooie nummers die gebruikt worden voor meditatie, denk bijvoorbeeld aan New Age. Zo geeft u de uitvaart een spirituele beleving.

 

Catering bij een spirituele uitvaart

Vaak is het zo dat mensen die heel spiritueel zijn ook een vegetarische levensstijl aanhouden. Dit kunt u terugbrengen in de uitvaart door te kiezen voor een vegetarische catering. Mocht de overledene niet vegetarisch zijn geweest, dan zou u bijvoorbeeld voor een gezonde catering kunnen kiezen. Om het zo persoonlijk mogelijk te houden zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de favoriete gerechten van de overledene, persoonlijker kan haast niet!

Bron: Tea-Lounge
Bron: Tea-Lounge

 

Bent u opzoek naar een leverancier die u hiermee kan helpen? Klik hier.

Zoals u zelf al kunt lezen zijn er veel mogelijkheden. Heeft u zelf al nagedacht wat voor uitvaart u wilt en wat daarbij uw uitvaartwensen zijn? U kunt bij ons al uw wensen vastleggen in onze Uitvaartkluis. Deze zorgt er ook voor dat al uw administratieve en financiële afhandelingen op een correcte manier voor u gebeuren. Uw nabestaanden kunnen alles stap voor stap uitvoeren, scheelt een hoop tijd eer alles geregeld is en het neemt uw nabestaanden een grote zorg uit handen.

 

Geplaatst in categorie: Spiritueel

Geplaatst in tags: begrafenis ceremonie crematie uitvaart