Beveiliging tijdens een uitvaart

Beveiliging tijdens een uitvaart, dat klinkt wel heel zwaar. Toch blijkt het wel degelijk een onderwerp om over na te denken. Uitvaarten blijken niet alleen momenten te zijn dat inbrekers enthousiast toeslaan, het zijn ook momenten dat de emoties tijdens een uitvaart hoog op kunnen lopen. Niet zelden vliegen mensen elkaar in de haren voor, tijdens of na een emotionele dienst. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Wij geven je tips.

Beveiliging van de woning

  • Voorkomen van inbraken:

Tijdens een uitvaart is de woning vaak onbewoond en verlaten. Dit is de ideale kans voor inbrekers om toe te slaan. Vaak houden ze een woning al een tijdje in de gaten en weten ze wanneer de bewoners afwezig zijn. Rouwadvertenties in kranten en social media zijn zo goed als een uitnodiging voor inbrekers. Hiermee wordt immers aangegeven dat er tijdelijk niemand thuis zal zijn. Het is best zinnig om een beveiligingssysteem, zoals alarmsystemen en beveiligingscamera’s, in te zetten om ongewenste indringers af te schrikken en de woning te beschermen. Ook zou je iemand uit de buurt kunnen vragen om het huis in de gaten te houden en er misschien zelfs even te gaan zitten.

  • Beschermen van dierbare bezittingen

Nog iets om over na te denken als het gaat om beveiliging tijdens een begrafenis of crematie: waardevolle bezittingen.
Veel mensen bewaren deze bezittingen en erfstukken in hun woning. Het beveiligen tijdens een uitvaart zorgt ervoor dat deze kostbare items niet gestolen of beschadigd worden. Deze voorwerpen hebben vaak ook een emotionele waarde, waardoor ze voor nabestaanden meer waard zijn dan dat in geld uit te drukken is.

beveiliging tijdens de uitvaart
Een woning of uitvaart tijdens een afscheid beveiligen is soms heel belangrijk

Beveiliging van de uitvaart zelf

  • Privacy en bescherming

Soms overlijdt er een dierbare die bij een groter publiek bekend is. Dan is het voor de rouwende nabestaanden van groot belang dat de privacy gewaarborgd wordt, zodat ze in alle rust afscheid kunnen nemen. Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt, kunnen er veiligheidsrisico’s ontstaan tijdens een uitvaart, doordat de overledene wellicht politiek betrokken was of juist banden in bepaalde kringen had die zorgen voor een onveilige sitatie. Het beveiligen van de herdenking kan ervoor zorgen dat zowel de overledene als de gasten veilig zijn.
Beveiliging bij de uitvaartlocatie kan helpen bij het beheren van de toegang, zodat alleen genodigden aanwezig zijn. Zo voorkom je ongewenste verstoringen en hebben alle nabestaanden een rustige en respectvolle herdenking.

  • Voorkomen van conflicten

Zoals we al eerder noemden, kunnen de emoties bij een uitvaart hoog oplopen. Dit kan komen door conflicten die al bestonden of die zijn ontstaan bij het proces rondom het overlijden. Ook kan het gebeuren dat er ongenode gasten bij de uitvaart verschijnen. Soms wilde de overledene of willen de nabestaanden personen niet bij een uitvaart hebben. Als deze dan toch ongevraagd komen, kan dat voor gespannen situaties zorgen.  Professionele beveiligingsteams kunnen snel reageren om dit soort problemen meteen aan te pakken en zo te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Je kunt dus wel stellen dat het beveiliging tijdens de uitvaart van zowel de woning tijdens een uitvaart als het beveiligen van de uitvaart zelf heel belangrijk kan zijn. Het geeft de rouwende familie gemoedsrust, beschermt kostbaarheden en erfstukken, en zorgt voor een respectvolle en veilige omgeving om afscheid te nemen van een geliefde overledene. Het delen van rouwadvertenties in kranten en op social media is een prachtige manier om steun en medeleven te ontvangen. Het is alleen wel goed om je ervan bewust te zijn dat je hiermee ook veiligheidsrisico’s neemt. Denk er dan dus altijd over na of er misschien minder publieke manieren zijn om familie, vrienden en bekenden in te lichten over het overlijden van een dierbare. Mocht je meer willen weten over beveiliging, dan kun je kijken op onze website.

Tip: Vind hier de beveiligingsbedrijven waar we mee samenwerken.

Wil je meer weten of uitvaarten en waar je op moet letten bij een uitvaart? Neem dan eens een kijkje in ons prachtige magazine Uitvaart Inside. Ook deze onderwerpen komen hier regelmatig aan bod.

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis Bescherming van rouwenden beveiliging Beveiligingsadvies Beveiligingsdiensten Beveiligingsmaatregelen Beveiligingsprotocollen bij begrafenissen beveiligingssysteem ceremonie condoleance conflictsituaties crematie Crematorium Dood Herdenken inbraakbeveiliging laatste wens nabestaanden overlijden Risicobeheer bij uitvaarten rituelen rouwadvertenties rouwen uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbeveiliging uitvaartceremonie Uitvaartplanning Veiligheid bij begrafenissen verlies