Een uitvaart zonder lichaam: dat komt vaker voor in Nederland dan wij weten. Dit kan gebeuren in specifieke situaties: na vermissing of wanneer de overledene ervoor heeft gekozen om zijn of haar lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Ook al is hierdoor het rouwproces en het afscheid anders dan men vaak voor ogen ziet, toch zijn er nog voldoende mogelijkheden om afscheid te nemen. In dit artikel vertellen wij meer over wat een uitvaart zonder lichaam inhoudt, hoe het wordt geregeld en welke alternatieven er in Nederland mogelijk zijn.
Bij een uitvaart zonder lichaam is het altijd goed om even na te gaan of de verzekering uitkeert. Als de overledene een naturaverzekering heeft, wordt de uitvaart door deze verzekering geregeld. Zonder lichaam zal er bij deze vorm van verzekering geen uitkering en geen uitvaart zijn. De nabestaanden moeten de kosten dan dragen. Bij de zogenaamde sommenverzekeringen is dit weer anders. Toch is het goed om ook hier de polisvoorwaarden goed na te lezen, om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Als een lichaam vermist wordt of niet is gevonden, kan je toch een uitvaart zonder lichaam organiseren. Zo kun je toch een afscheid bieden en dit kan het rouwproces ondersteunen. Zo'n uitvaart is dan een herdenkingsdienst, waarbij je foto's, herinneringen en symbolische objecten kunt gebruiken om de overledene te herdenken. Je kunt hierbij ook denken aan rituelen, muziek en toespraken die het leven van de vermiste persoon vieren.
Nog een reden voor een uitvaart zonder lichaam is als mensen hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking stellen. Zij doen dit omdat ze willen bijdragen aan medisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Het lichaam wordt dan niet opgebaard, want het moet binnen 24 uur gebalsemd worden, dus het wordt vrijwel meteen weggehaald. Een traditionele begrafenis of crematie vindt dan ook niet plaats.
Er zijn gelukkig genoeg alternatieven om een herdenkings- of afscheidsdienst te organiseren als er geen lichaam is.
Een herdenkingsdienst is een goede mogelijkheid om de overledene te herdenken of te eren. Je kunt dit, net als een 'normale' uitvaart, laten plaatsvinden in een kerk, crematorium, uitvaartcentrum of een andere locatie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een tuin, een park of andere locatie die voor de overledene veel betekenis had. Net als bij een uitvaart met het lichaam van de overledene kun je tijdens de dienst foto's, video's, herinneringen, symbolische voorwerpen en toespraken gebruiken om het leven van de overledene te herdenken en afscheid te nemen.
Net als bij een uitvaart met het lichaam van de overledene erbij, kan men rituelen en ceremonies uitvoeren om er een mooi en eervol afscheid van te maken. Dit verschilt natuurlijk in vorm en uitvoering, afhankelijk van de culturele, religieuze of persoonlijke voorkeuren van de overledene en de nabestaanden.
Bij gebrek aan een graf of een urn richten mensen soms een speciale herdenkingsplaats in ter nagedachtenis aan de overledene. Dit kan op een begraafplaats, in een herdenkingsmuur of een speciale locatie, zodat nabestaanden een plek hebben om heen te gaan. Op die plaats kunnen ze de overledene herdenken of samenkomen om dat te doen.
Een uitvaart zonder lichaam kan dus plaatsvinden in gevallen van vermissing of wanneer de overledene ervoor heeft gekozen zijn of haar lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om toch een mooie afscheidsceremonie te organiseren. Ook kun je hiervoor een uitvaartondernemer inschakelen. Het rouwproces kan behoorlijk intens zijn als er geen lichaam is om afscheid van te nemen. Merk je dat je hierdoor vast komt te zitten in je rouwproces, schakel dan een rouwtherapeut in die jou weer verder kan helpen.
Wil je meer weten over uitvaartondernemers en rouwtherapeuten? Kijk dan op onze website of lees ons magazine 'Uitvaart Inside' waar je ook veel informatie in kunt vinden.