Het belang van reanimatie is bij iedereen wel bekend. Het is een levensreddende vaardigheid die door velen beheerst zou moeten worden. Het kan het verschil maken tussen leven en dood als iemand om wat voor reden dan ook een hartstilstand krijgt. Reanimatie is natuurlijk geen vervanging voor professionele medische hulp, maar het kan de overlevingskansen van het slachtoffer wel vergroten totdat deze hulp arriveert. Hoe pak je dit aan als zoiets gebeurt? Wij bespreken in dit artikel de stappen en technieken die je kunt volgen om iemand effectief te reanimeren.
Allereerst is het vooral belangrijk om de situatie snel en veilig te beoordelen. Kijk of je jezelf niet in gevaar brengt. Check goed of het slachtoffer bewusteloos is en niet reageert. Schud voorzichtig aan de schouders en vraag luid: "Gaat het?" om een reactie te krijgen. Als je geen reactie krijgt, weet je zeker dat je de verdere stappen van reanimatie moet gaan volgen. Hierna is het tijd voor stap 2.
Als het slachtoffer niet reageert, roep dan om hulp, dat is zeer van belang bij reanimatie. Spreek mensen die blijven staan kijken persoonlijk aan. Als je het in het algemeen roept, zijn mensen sneller geneigd door te lopen uit angst of onzekerheid. Wijs iemand aan en zeg bijvoorbeeld: "Jij, wil je 112 bellen?" of "Kun jij een AED zoeken?" Stuur de omstanders dus specifiek naar taken, zoals het bellen van 112 of het halen van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Zijn er geen omstanders? Bel dan zelf het alarmnummer om professionele hulp te vragen. Vergeet dan niet om duidelijk je locatie door te geven.
Dan is het tijd voor één van de volgende stappen in de reanimatie. Controleer of het slachtoffer normaal ademt. Let hierbij op borstbewegingen, luister naar ademgeluiden en voel maximaal 10 seconden met je wang naast zijn/haar mond en neus om de ademhaling te voelen. Als er geen tekenen van ademhaling zijn of het klinkt heel vreemd (zoals gaspen), ga dan door naar stap 4.
Zorg dat het slachtoffer op zijn of haar rug op een harde ondergrond ligt. Plaats de hiel van je hand in het midden van de borstkas, net onder het borstbeen. Plaats je andere hand er bovenop en vergrendel je vingers in elkaar. Zorg voor rechte armen en druk het borstbeen stevig, maar niet te hard, naar beneden. Laat de borstkas na elke compressie volledig omhoog komen. Herhaal dit ritme van 30 compressies met een snelheid van ongeveer 100-120 keer per minuut. Het klinkt een beetje raar, maar als je het tempo van 'Stayin alive' van The Bee Gees aanhoudt, dan zit je op die snelheid.
Na 30 compressies open je de luchtweg door het hoofd iets achterover te kantelen en de kin omhoog te tillen. Knijp de neus van het slachtoffer dicht en geef twee reddende ademhalingen op de mond van deze persoon. Blaas lucht in de mond van het slachtoffer gedurende ongeveer één seconde per ademhaling, terwijl je let op borststijging. Dit doe je om de hersenen van zuurstof te voorzien. Ga door met het afwisselen van 30 compressies en twee beademingen. Mocht er vooraf 2 seconden tijd voor zijn, dan is het handig om de mond van het slachtoffer voor het reanimeren even snel schoon te maken. Mensen die een reanimatiecursus hebben gevolgd, weten dat er speciale reanimatiekapjes zijn voor dit onderdeel van de reanimatie en dragen deze meestal ook bij ze. Ze kennen het belang van reanimatie en zijn er altijd op voorbereid.
Als er een AED beschikbaar is, schakel deze dan in en volg de gesproken instructies. Plaats de elektroden zoals aangegeven op de AED en volg de aanwijzingen voor het uitvoeren van een schok als dat nodig is. Ga daarna onmiddellijk verder met borstcompressies en beademingen volgens de instructies van de AED.
AED's hangen vaak in openbare gebouwen en in winkelcentra.
Ga door met de reanimatie-stappen totdat professionele medische hulp arriveert en het overneemt. Blijf de vitale functies van het slachtoffer controleren en ga door met de reanimatie zonder onderbrekingen, tenzij het slachtoffer tekenen van leven vertoont. Mocht het slachtoffer deze tekenen vertonen of bijkomen, laat deze dan niet alleen totdat de ambulance, politie of brandweer er is.
Je ziet wel dat het belang van reanimatie groot is. Eigenlijk zou iedereen dit moeten leren, omdat je hiermee levens kunt redden. Één op de vier levens wordt gered door reanimatie buiten het ziekenhuis. Dat lijkt weinig, maar dat zijn 25 levens op de 100 die het zonder reanimatie helemaal niet gered zouden hebben.
De stappen van reanimeren die we hierboven beschreven hebben, kun je volgen om effectief te handelen bij een slachtoffer van een hartstilstand of een persoon met ademhalingsproblemen. Ook bestaan er reanimatiecursussen die je kunt volgen. Deze moet je regelmatig bijhouden om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.