Lichamelijke klachten als je in de rouw bent

Uitvaart Platform •

Lichamelijke klachten als je in de rouw bent

Lichamelijke klachten als je in de rouw bent

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Lichamelijke klachten als je in de rouw bent: hoe kan zoiets gebeuren? Als we in de rouw zijn, hebben we het mentaal vaak moeilijk met het gemis van een dierbare. In deze periode zijn we erg emotioneel. Toch hebben ook veel mensen last van fysieke klachten in hun rouwproces. In dit artikel leggen we je uit welke lichamelijke klachten kunnen voorkomen als je in de rouw bent, waarom dit gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan. 

Veel voorkomende klachten:

a. Vermoeidheid en slaapproblemen:

    Rouw kan vermoeidheid, slapeloosheid of overmatig slapen veroorzaken. Het één werkt het ander in de hand. Vaak liggen we wakker van ons verdriet en zijn we daardoor overdag heel moe.

    Het komt ook voor dat deze emotionele periode zo ontzettend veel van iemand vergt, dat hij of zij juist alleen maar slaapt. Soms willen mensen in de rouw vluchten in veel slapen. Als je slaapt, hoef je het enorme gemis niet te voelen. 

    b. Spijsverteringsproblemen:

      Nog meer fysieke klachten in het rouwproces kunnen buikpijn, misselijkheid, verlies van eetlust of gewichtsveranderingen zijn. Verdriet heeft een grote invloed op ons welzijn. Sommigen kunnen niet meer eten of drinken en voelen constant het verdriet in hun buik. Dat heeft effect op de spijsvertering. Daarnaast besteedt men vaak weinig aandacht aan gezond eten, wat ook weer buikklachten kan veroorzaken.

      lichamelijke klachten als je in de rouw bent
      Fysieke klachten in het rouwproces zijn vrij normaal, maar een extra belasting boven op het verdriet.

      c. Hoofdpijn en spierspanning:

      Stress en spanning tijdens rouw hebben vaak veel hoofdpijn en gespannen spieren tot gevolg. Soms vergeet iemand in de rouw genoeg water te drinken, wat hoofdpijn veroorzaakt. Hoofdpijn en gespannen spieren kunnen ook ontstaan door een chronisch gevoel van stress. Je denkt er vaak niet aan om even te ontspannen en als je dat wel probeert, kunnen de emoties je enorm overvallen.

      d. Verminderd immuunsysteem:

      Intens verdriet kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere infecties. Tel daarbij op dat het eten en drinken vaak ook weinig aandacht krijgt. Lichaam en geest werken nauw samen, dus als één van de twee niet goed functioneert, gaat het andere deel ook klachten vertonen. Dat heeft allemaal effect op je immuunsysteem

      e. Ademhalingsproblemen:

        Sommige mensen voelen benauwdheid, kortademigheid of hyperventilatie als lichamelijke reacties op hun verdriet. Door het verdriet en de stress kunnen ze tijdelijk niet goed ademhalen. 

        Hoe kun je omgaan met lichamelijke klachten in deze verdrietige periode?

        Het helpt al als je weet dat het erbij hoort. Het is een heel intense fase voor lichaam en geest. Na en tijdje zal het minder worden en voel je ook de behoefte weer om aandacht aan je lichaam te besteden. We hebben een aantal tips hoe je de fysieke klachten in het rouwproces zo goed mogelijk kunt aanpakken.

        a. Zelfzorg en rust:

          Rust nemen? Voor jezelf zorgen? Oh, zo moeilijk in deze tijd, want er moet zoveel gebeuren. Bij het nemen van rust overvallen je misschien ook heel veel emoties. Toch is het belangrijk: geef jezelf toestemming om te rusten en te herstellen. Luister naar je lichaam en neem de tijd om te ontspannen. Heb je hoofdpijn? Drink wat water, eventueel met een paracetamol en ga liggen. Ben je intens moe? Sluit je even af voor alles en doe een dutje, als dat lukt.

          Hou je van mediteren? Er zijn veel apps die je kunnen helpen met mediteren tijdens heftige periodes. Hierdoor kun je even wat afstand nemen van je gedachten die als ronddraaiende molens in je hoofd blijven gaan.

          b. Lichaamsbeweging:

            Een fit lichaam zorgt voor een fittere geest. Je hoeft niet gelijk een marathon te gaan lopen, maar matige lichaamsbeweging, zoals wandelen of yoga, kan helpen bij het verminderen van spanning en het bevorderen van een betere slaap. Al loop je elke dag maar even een kwartiertje. Dat kun je doen in je eentje of met iemand van wie je veel steun ervaart. 

            c. Gezonde voeding:

              Je denkt er misschien niet aan, maar probeer het toch: voedzame maaltijden eten. Vermijd ook overmatig gebruik van stimulerende middelen, zoals cafeïne of alcohol. Ze geven je misschien heel even die verdoving, maar daarna komen je verdriet en de symptomen vaak dubbel zo hard terug.

              d. Steun in je kring van dierbaren:

                Het praten met vrienden, familieleden of een rouwtherapeut kan je enorm helpen. Het geeft lucht aan je emoties en gevoelens.  Het delen hiervan kan helpen bij het verminderen van zowel emotionele als fysieke klachten. Dat is beter dan het piekeren over alles en het vast laten zitten in je hoofd. 

                e. Ontspanningstechnieken:

                  Er zijn veel manieren om te ontspannen. Een aantal tips hebben we hierboven al gegeven, maar we noemen nog eens technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of bewuste spierontspanning om je lichaam te helpen ontspannen en stress te verminderen. 

                  f. Professionele hulp:

                    Kom je niet uit de mentale en fysieke klachten in je rouwproces en blijven deze klachten aanhouden? Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een arts, therapeut of rouwcoach kan je begeleiden en helpen. Je kunt altijd eerst naar de huisarts gaan. Deze weet precies via welke kanalen jij de beste hulp kunt vinden. Ook op onze website vind je veel goede en professionele rouwcoaches die jou verder kunnen helpen in je rouwproces. 

                    Je ziet dat lichamelijke klachten als je in de rouw bent eigenlijk heel normaal zijn. Natuurlijk verschilt het per persoon welke klachten zich voordoen en hoe lang ze aanhouden. Het is wel belangrijk om je klachten serieus te nemen. Je lichaam geeft jou signalen en het is het beste om daar goed mee te leren omgaan, hoe moeilijk dat ook is. 

                    In ons magazine Uitvaart Inside staan artikelen van mensen die vertellen hoe ze met hun rouwproces zijn omgegaan of hoe ze het overlijden van een dierbare hebben ervaren. Uit deze ervaringsverhalen kun jij misschien tips en inspiratie halen voor jouw eigen rouwproces.