De kosten van een uitvaart in Nederland zijn de afgelopen tien jaar met maar liefst 40 procent gestegen. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde inflatie in dezelfde periode. Waar in 2017 een uitvaart gemiddeld 7.500 euro kostte, ligt dat bedrag inmiddels boven de 10.000 euro, blijkt uit een analyse van CBS-cijfers.
De stijgende kosten zorgen ervoor dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om een uitvaart te bekostigen. Al in 2017 gaf één op de vijf mensen aan een begrafenis of crematie niet te kunnen betalen. Hoewel er geen precieze cijfers zijn over het aantal mensen dat hierdoor in financiële problemen raakt, springt in sommige gevallen de gemeente bij via de bijzondere bijstand. In Amsterdam gebeurde dit bijvoorbeeld 25 keer in één jaar.
Een groot deel van de kosten rondom een uitvaart is nauwelijks te vermijden. Er zijn vaste lasten zoals het gebruik van een kist of mand, opbaring, graf- of crematiekosten en administratieve zaken zoals de overlijdensakte. Deze basiskosten zorgen ervoor dat een aanzienlijk bedrag al direct wordt besteed, nog voordat er sprake is van een afscheidsdienst of catering.
Naast de basisvoorzieningen zorgen externe factoren zoals stijgende energieprijzen en houtkosten voor verdere verhoging van de tarieven. Crematies zijn duurder geworden door de gasprijs, terwijl ook grafkisten flink in prijs zijn gestegen. De toenemende vergrijzing speelt eveneens een rol, met langere wachttijden en opbaringen als gevolg.
Hoewel tweederde van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft, dekt deze vaak niet de volledige kosten. Veel mensen hebben een polis afgesloten die al jaren niet meer is aangepast, waardoor het verzekerde bedrag vaak flink achterloopt op de huidige marktprijzen. Nabestaanden worden hierdoor soms geconfronteerd met duizenden euro’s aan onverwachte kosten.
Om uitvaarten toch betaalbaar te houden, wordt steeds vaker gezocht naar creatieve en persoonlijke alternatieven. Zo kiezen sommige nabestaanden voor een herdenkingsdienst in huiselijke kring, vermijden ze dure rouwadvertenties, of vragen ze bezoekers om een enkele bloem mee te nemen in plaats van een volledig boeket.
Ook bij islamitische begrafenissen, die specifieke rituelen en kosten met zich meebrengen, wordt steeds vaker een beroep gedaan op inzamelingen binnen de gemeenschap. Via sociale media worden binnen korte tijd benodigde bedragen bijeengebracht, zodat de overledene volgens de traditie begraven kan worden.
Voor mensen met een beperkt budget bestaan er initiatieven die ondersteuning bieden. Vrijwilligersorganisaties begeleiden nabestaanden bij het maken van keuzes die passen binnen hun financiële mogelijkheden. Zo kan de uitvaart toch waardig én betaalbaar blijven, bijvoorbeeld door te kiezen voor huisgemaakte catering of digitale rouwkaarten in plaats van dure drukwerkadvertenties.
De ontwikkeling onderstreept het belang van een actuele uitvaartverzekering én een goede voorbereiding. Het bespreken van wensen en budgetten bij leven kan nabestaanden veel financiële en emotionele stress besparen. Want rouwen hoort niet gepaard te gaan met financiële zorgen.
💡 Tip: Op Uitvaart-Platform.nl vind je meer informatie over rouw, erfrecht en hoe je in moeilijke tijden overzicht houdt. Ook kun je er jouw favorieten opslaan zodat je later makkelijk contact opneemt met betrouwbare (uitvaart)ondernemers of juridische experts.
Ben jij ondernemer? En wil je jouw onderneming meer bekendheid geven en zichtbaar worden voor al onze bezoekers van Uitvaart-Platform.nl, via onze bedrijvengids? Vul dan ons contactformulier in, en wij nemen snel contact met je op voor meer informatie.
Bron: NOS.nl