Euthanasie is het opzettelijk beëindigen van iemands leven door een arts, op diens uitdrukkelijke verzoek. Dit gebeurt om ondraaglijk en uitzichtloos lijden te voorkomen. Euthanasie is in Nederland geregeld in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL).
Belangrijke begrippen:
Niet iedereen komt in aanmerking voor euthanasie. In Nederland zijn er strikte wettelijke eisen waaraan voldaan moet worden.
De eerste stap in het proces is om je wens tot euthanasie kenbaar te maken bij je huisarts. Dit kan een lastig gesprek zijn, maar het is essentieel om je situatie en wensen duidelijk te maken.
Belangrijk: Niet alle huisartsen zijn bereid om euthanasie uit te voeren. Als je huisarts dit weigert, kan hij of zij je doorverwijzen naar een andere arts.
Een mondeling verzoek is niet voldoende. Het is belangrijk om je euthanasiewens schriftelijk vast te leggen. Dit document wordt een euthanasieverzoek genoemd.
Tip: Bespreek je euthanasieverzoek met je arts om ervoor te zorgen dat het juridisch en medisch correct is.
Om te voldoen aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen moet een tweede, onafhankelijke arts je verzoek beoordelen. Deze arts wordt ook wel een SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) genoemd.
Belangrijk: Zonder goedkeuring van de SCEN-arts kan euthanasie niet worden uitgevoerd.
Als je verzoek is goedgekeurd, bespreek je samen met je arts het moment waarop de euthanasie wordt uitgevoerd. Hierbij worden praktische en emotionele aspecten besproken.
Tip: Neem de tijd om samen met je naasten dit moment voor te bereiden.
Op het afgesproken moment dient de arts een middel toe dat eerst een diepe slaap veroorzaakt en vervolgens het hart stopt. Het proces is pijnloos en verloopt volgens strikte medische richtlijnen.
Belangrijk: De arts blijft aanwezig om ervoor te zorgen dat het proces zorgvuldig en volgens de regels verloopt.
Na de uitvoering van euthanasie heeft de arts een meldingsplicht. De zaak wordt beoordeeld door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) om te controleren of alle wettelijke eisen zijn nageleefd.
Als de commissie akkoord is, wordt de zaak gesloten. Als er vragen of twijfels zijn, kan de zaak verder worden onderzocht.
Ja, maar dit is een complex en langdurig proces. Psychisch lijden moet ondraaglijk en uitzichtloos zijn, en er gelden strenge eisen voor beoordeling.
Artsen zijn niet verplicht om euthanasie uit te voeren. Als je arts weigert, kun je vragen om een doorverwijzing naar een andere arts of contact opnemen met het Expertisecentrum Euthanasie.
Ja, euthanasie is niet alleen voor terminale patiënten. Ook chronisch of psychisch lijden kan een reden zijn, mits aan de zorgvuldigheidseisen wordt voldaan.
Het aanvragen van euthanasie in Nederland is een zorgvuldig proces dat emotionele en praktische stappen omvat. Het begint met een gesprek met je huisarts en eindigt bij de toetsing door een onafhankelijke commissie. Hoewel het proces intensief is, is het ontworpen om jouw keuze en waardigheid centraal te stellen.
Heb je vragen over euthanasie of twijfel je over jouw situatie? Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts of een specialistisch centrum zoals het Expertisecentrum Euthanasie.