Kaarsje branden voor overleden kinderen

Wereldlichtjesdag. Kaarsje branden als herdenking voor overleden kinderen, wereldwijd. Ieder jaar op de tweede zondag in december branden wij om 19.00 uur een kaarsje voor alle, op welke wijze dan ook, overleden kinderen.

Wereldlichtjesdag, jaarlijks, op de tweede zondag van december, wereldwijd. De wereld wordt dan een stukje “lichter” voor alle mensen die een kind verloren hebben, het geeft troost en men ziet dan dat men niet alleen is in dat verdriet. Er worden kaarsjes gebrand maar ook liederen gezongen en gedichten voorgelezen. Ook hebben diverse steden herinneringsbomen waar bijvoorbeeld iets ingehangen kan worden ter nagedachtenis aan een overleden kind.

Dit gebaar is in 1997 ontstaan in Amerika. Inmiddels hebben vele landen zich aangesloten en wordt er lokale tijd om 19.00 uur een kaarsje gebrand ter herdenking voor overleden kinderen. Door de verschillende tijdzones branden er vandaag elk uur, wel ergens kaarsjes.

In Nederland zal het dit jaar vooral online gebeuren door middel van livestreams. Voor verdere informatie hierover kunt u de site van wereldlichtjesdag raadplegen. U vindt hier onder andere de diverse locaties waar men herdenkingsbijeenkomsten houdt met specifieke activiteiten. Door corona verschillen deze wellicht met voorgaande jaren.

Deze dag zal niet alleen troost bieden aan ouders die hun kind verloren hebben, maar ook troost bieden aan broertjes, zusjes, grootouders en andere familieleden. Kortom alle mensen die zich op wat voor manier dan ook verbonden voelen met een overleden kind. Of dit recente gebeurd is of misschien wel dertig jaar geleden, de pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde.

 

Geplaatst in categorie: Artikelen Infobox Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid condoleance Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn