Wat is rouwen en hoe werkt het rouwproces?

Rouwen betekent eigenlijk dat u na een ingrijpende verdrietige gebeurtenis tot rust probeert te komen. In dit geval na het overlijden van een dierbare. Rouwen is per persoon anders en iedereen doet het op zijn eigen manier. Het is belangrijk om dit te respecteren van een persoon die door het rouwproces gaat. Het rouwproces heeft vier fases. Hoe lang u hiermee bezig bent verschild per persoon en heeft te maken met het karakter van iemand en de bagage die u al heeft mee gekregen in het leven.

Fase 1: Ontkenning en ongeloof

Wanneer een dierbare komt te overlijden dan is de eerste reactie vaak ontkenning en ongeloof. U maakt uzelf wijs dat het niet waar is en dat het niet gebeurd kan zijn. U kan het gewoonweg niet geloven dat het gebeurd is. Maar uw verstand weet en begrijpt heel goed wat er gebeurd is. U wilt er niet aan toegeven want u kunt nog niet bevatten wat er is gebeurd. U heeft het gevoel dat u de gevolgen niet kunt overzien voor de rest van uw leven.

Bescherming:

Wij hebben allemaal een afweermechanisme die ook ontkenning wordt genoemd. Dit is voor uzelf een beschermende manier om dit soort gebeurtenissen langzaam op uw manier binnen te laten komen. Op deze manier laat u de realiteit op uw eigen tempo bij uzelf naar binnen komen.

Geef uzelf de tijd om het te begrijpen:

Het belangrijkste is dat u uzelf begrijpt. Gun uzelf de tijd om dit te begrijpen en laat u door niemand vertellen hoe u uzelf moet voelen want wat u meemaakt is een natuurlijke reactie.

 

Fase 2: Boosheid en woede

In de wereld waar we nu in leven is boosheid soms raar tijdens een rouwproces, mensen begrijpen het slecht terwijl het een natuurlijke reactie is tijdens het rouwen.

U kunt boos zijn op bijvoorbeeld:

  • Doktoren, waarom die uw dierbare niet heeft kunnen redden?
  • Het universum, waarom gebeurt dit?
  • God, omdat dit zomaar is gebeurd en waarom Hij u dit laat overkomen?

Het kan ook zijn dat u boos op uzelf bent:

  • Ik heb mijn partner alleen auto laten rijden, waarom deed ik dat?
  • Waarom heb ik niet goed opgelet?
  • Ik had even kunnen bellen, waarom deed ik dat niet?
  • Waarom ben ik niet even gaan kijken?

Dit zijn vragen die u zich kunt gaan afvragen in deze fase en waardoor u dan boos wordt. Het is natuurlijk niet logisch dat u boos bent maar emoties zijn dan ook vaak niet logisch. U bent iets aan het verwerken en dat betekent dat die emotie er dan uit moet. Woede is heel belangrijk in het rouwproces om uzelf weer te helen. Wanneer u uzelf veilig voelt dan komt de boosheid naar boven, wanneer u deze gaat negeren dan komt het via een andere weg weer bij u terug.

Het kan voorkomen dat mensen uw boosheid niet gaan begrijpen en dat er daardoor afstand van u wordt genomen door dierbaren. Dit kan het rouwproces wel wat zwaarder maken maar uw boosheid is een vorm van liefde. U heeft van iemand gehouden en u houdt nog steeds van degene. U bent boos omdat u het oneerlijk vindt dat uw dierbare is overleden. Laat de boosheid toe, boosheid hoort ook bij het rouwproces.

 

Fase 3: Desoriëntatie

U vraagt zich af hoe het nu verder moet? U heeft het gevoel dat u uzelf even kwijt bent. En u vraagt uzelf ook nog steeds af van wat zou er nou gebeurd zijn als ik toen even ingegrepen had of had ik iets anders kunnen doen? U gaat weer even terug in de tijd en dat is normaal, dit hoort bij het rouwproces. Ook het gevoel dat het allemaal geen zin meer heeft waardoor u ook moeite heeft uw levensritme in controle te houden. Een dagritme ontbreekt en u doet heel weinig. Een voorbeeld daarvan is het afzonderen van de buitenwereld en laat opstaan. U voelt uzelf onzeker en heel verdrietig en in plaats van hier iets mee te doen wilt u uzelf liever wegcijferen. In deze fase wilt u eigenlijk terug in de tijd om het verlies terug te draaien.

 

Fase 4: Aanvaarding

U begint in deze laatste fase te merken dat de tijd niet stopt en het leven doorgaat zonder uw dierbare die is overleden. U begint te accepteren wat er gebeurd is en het verdriet dat het met zich meebrengt een plekje te geven. Het is een heel proces om hiermee te leren omgaan maar u bent al bewuster geworden van wat er allemaal is gebeurd. Sommige verliezen en daarbij het verdriet, neemt u mee voor de rest van uw leven en sommige verliezen krijgen al eerder een plekje met daarbij de aanvaarding.

U leest dat rouwen erg belangrijk is. Rouw begint eigenlijk direct, ondanks dat nabestaanden gelijk veel moeten regelen op het moment dat er iemand komt te overlijden. Een makkelijke leidraad zou onze Uitvaartkluis kunnen zijn. Door deze te vullen maakt u aan uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt hier ook al uw administratieve en financiële handelingen vastleggen die na uw overlijden gedaan moeten worden. Dit neemt een hoop nazorg weg bij uw nabestaanden. 

https://uitvaart-platform.nl/inspiratie/zorgen-met-passie-bij-een-uitvaart/

Geplaatst in categorie: Rouwen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwen rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies