Repatriëring na overlijden

Uitvaart Platform •

Repatriëring na overlijden

Repatriëring na overlijden

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Het is nogal een schok als je dierbare in het buitenland komt te overlijden en de vraag die direct opkomt is: hoe gaat de repatriëring in zijn werk? Je wil de overledene het liefst zo snel mogelijk weer thuis hebben. Naast alle organisatie van een uitvaart, heb je dus ook dit nog te regelen. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar? In dit artikel vertellen wij je meer over het proces van de repatriëring. 

Wat betekent repatriëring na overlijden?

    Repatriëring na een overlijden houdt het proces in van het overbrengen van het stoffelijk overschot van de overledene naar het thuisland of het land waar de overledene begraven of gecremeerd zal worden. Het kan natuurlijk zijn dat iemand in het buitenland werkt of voor andere redenen in het buitenland verblijft en daar komt te overlijden. De nabestaanden zullen deze geliefde dan graag zo snel mogelijk terug naar huis brengen om daar de uitvaart te regelen. Repatriëring kan ook plaatsvinden als het juist de wens van de overledene is om in het buitenland begraven te worden. Dan vindt de repatriëring vanuit het thuisland plaats.

    Welke stappen zijn er te nemen bij repatriëren na overlijden?

    Verzekering

    Het is heel belangrijk om na te gaan of de overledene een aanvullende zorgverzekering, reisverzekering of uitvaartverzekering had met dekking voor repatriëring bij overlijden. Als hier sprake van is, worden de kosten van de repatriëring voor het grootste deel door de verzekering betaald en kom je als nabestaande hopelijk niet voor hoge kosten te staan.

    Identificatie en rapportage:

    Als eerste is er een overlijdensverklaring van een arts nodig. Met deze overlijdensverklaring en het paspoort (of een kopie daarvan) moet je in het land waar jouw dierbare is overleden het overlijden bij de plaatselijke autoriteiten van dat land melden. Van de autoriteiten krijg je vervolgens twee documenten mee: een overlijdensakte en een laissez-passer (tijdelijk reisdocument). Deze documenten heb je nodig om de overledene terug te brengen naar Nederland. Mocht het problematisch zijn om deze documenten te verkrijgen, dan is het zaak om contact met de ambassade op te nemen.

    Een repatriëringsdienst inschakelen:

    Wij raden je aan om een gespecialiseerd repatriëringsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise én de ervaring en kunnen daardoor het hele proces goed coördineren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de nodige vergunningen verkrijgen en kunnen ze het vervoer en de documentatie regelen. Dat scheelt jou een hoop kopzorgen in een stressvolle situatie als deze.

    Het lichaam voorbereiden:

    Het is van belang voor repatriëring na een overlijden dat het lichaam op de juiste manier voorbereid wordt op de reis. Deze regels kunnen per land verschillen. Het is in de meeste landen een vereiste dat het lichaam gebalsemd wordt. De regels kunnen ook betrekking hebben op het plaatsen van een kist en het eventueel verzegelen van de kist.

    Transport en douaneformaliteiten:

    Een gespecialiseerd repatriëringsbedrijf zorgt voor het transport van het lichaam van de overledene naar het thuisland. Dit houdt in dat het proces voldoet aan de douaneformaliteiten, zoals het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het opstellen van de juiste documenten.

    Als de reis naar het thuisland minder dan 1500 km. bedraagt, gebeurt het transport meestal per auto. Ligt het thuisland verder dan 1500 km. weg, dan reist de overledene met het vliegtuig.

    Ontvangst in het thuisland:

    Eenmaal terug in het thuisland ontvangt een begrafenisondernemer het lichaam. Dit is ook verplicht. Zij  zullen zorgen voor verdere verzorging van het lichaam en voor het verloop van de begrafenis of crematie. Deze organisatie gebeurt natuurlijk allemaal in overleg met de nabestaanden. Vanaf dan verloopt het proces hetzelfde als voor een overledene in het thuisland. 

      repatriëring na overlijden
      Het is nogal een schok als je dierbare in het buitenland komt te overlijden

      Aandachtspunten bij repatriëring:

      Kosten:

      Repatriëring na een overlijden in het buitenland kan behoorlijk duur zijn. Je kunt hierbij denken aan transportkosten, douaneheffingen, verzekeringskosten en natuurlijk de diensten van het repatriëringsbedrijf.

      Het is daarom ook goed om eerst te checken hoe de overledene verzekerd was, zodat je niet voor teveel dure verrassingen komt te staan, zoals we hiervoor al beschreven.

      Tijdsduur bij repatriëring na overlijden:

      Het traject van repatriëring kan best wat tijd in beslag nemen. Administratieve procedures en internationale transportregelingen spelen hierbij een rol. Houd er dan ook rekening mee dat je de overledene waarschijnlijk niet binnen drie dagen in het thuisland zult kunnen ontvangen. Plan de crematie of begrafenis dan ook niet heel snel na het overlijden.

      Wet- en regelgeving in het land van overlijden:

      Elk land heeft zijn eigen wet- en regelgeving met betrekking tot repatriëring na overlijden. Zorg dat je goed en volledig op de hoogte bent van de specifieke vereisten en documenten die nodig zijn om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

      Culturele en religieuze overwegingen:

      De culturele en religieuze achtergrond van de overledene en diens familie kunnen ook een rol spelen bij het repatriëringsproces. Het is goed om je hier goed over te laten informeren als je de repatriëring moet organiseren. Deze achtergronden kunnen van invloed zijn op de repatriëring en de crematie of begrafenis.

      Je ziet dat repatriëring na overlijden niet iets is wat je zomaar even regelt. Het is veel werk als het gaat om uitzoeken wat je precies moet doen en hoe je aan de benodigde documenten moet komen. Soms zijn zaken vanuit het thuisland wel te regelen, maar het gebeurt ook vaak genoeg dat één van de nabestaanden naar het land moet komen waar de overledene verbleef. Het is een intensief proces en dat komt dan nog bovenop het regelen van de uitvaart. Met de bovenstaande stappen kun je in ieder geval een stuk verder komen. Op onze website vind je uitvaartondernemers die gespecialiseerd zijn in repatriëring na overlijden. Die kunnen jou in dit traject op een heel prettige manier begeleiden.


      Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

        Bedrijven

        De volgende bedrijven hebben diensten rondom repatriëring

        Bekijk alle bedrijven