Wat wordt er verstaan onder uitvaart?

Wat wordt er verstaan onder uitvaart? Men neemt dan afscheid van een overledene. Dit kan op verschillende manieren. Er kan gekozen worden voor een begrafenis of een crematie. Een uitvaart bevat alle plechtigheden en gebruiken die men uitvoert nadat er iemand is overleden.

Wanneer iemand komt te overlijden is het gebruikelijk om een uitvaart te regelen. De uitvaart omvat alle plechtigheden en handelingen die dienen tot het afscheid nemen van de overledene. Het is voornamelijk een persoonlijke aangelegenheid voor de nabestaanden en veelal geregeld naar de wensen van de overledene. Deze wensen kan men vastgelegd hebben in de Uitvaartkluis, De vertrouwenspersonen die gemachtigd zijn kunnen de inhoud na overlijden inzien.

Een uitvaart in Nederland dient na overlijden, minimaal binnen 36 uur tot maximaal 6 werkdagen plaats te vinden. Wanneer de overledene zijn laatste wensen kenbaar heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld in de Uitvaartkluis, dan kunnen de nabestaanden deze navolgen. Als dit niet het geval is dan moeten de nabestaanden zelf bepalen hoe ze de uitvaart willen regelen. Dit kan heel lastig zijn als u het persoonlijk wilt houden maar niet de laatste wensen weet van de overledene. Wanneer er geen nabestaanden zijn dan moet de gemeente de uitvaart verzorgen in de gemeente waar de overledene heeft gewoond. Dit is vastgesteld in de wet op de lijkbezorging.

Na de keuze, begraven of cremeren dient men nog meer keuzes te maken voor de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan kist, bloemen, muziek,  locatie, sprekers, dit zijn slechts een paar zaken waaraan men moet denken. In onze Uitvaartkluis hebben wij vragen voor u samengesteld, hierbij krijgt u een goed beeld wat er allemaal kan en soms zelfs moet.

Een uitvaart is het laatste wat men voor de overledene kan regelen en kan doen. Laat het nadenken daarover geen taboe meer zijn want afscheid nemen bestaat wel!

 

Geplaatst in categorie: Uitvaart Uitvaartceremonie

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats begrafenis ceremonie crematie overlijden rouwen uitvaart uitvaartceremonie