Hoe te condoleren na een overlijden?

Wanneer er een dierbare komt te overlijden is het netjes om de nabestaanden te condoleren na een overlijden. Het is fijn om hier even persoonlijk de tijd voor te nemen. Op deze manier toont u uw medeleven en kunnen de nabestaanden hier kracht uit halen.  Condoleren betekent letterlijk ‘uw medelijden betonen’ en komt uit het latijn: ‘con dolore’. Wij geven u wat voorbeelden hoe u nabestaanden kunt condoleren na een overlijden.

  

Rouwadvertentie in de krant:

Het gebeurt tegenwoordig niet meer zoveel als vroeger maar er zijn nog veel mensen die dit kunnen waarderen. Een rouwadvertentie is een advertentie in de krant waar men hun steun in kunnen betuigen voor de nabestaanden. Dit kan iedereen laten plaatsen; of je nou een directe familielid bent of een verre vriend het maakt niet uit. De kosten voor een rouwadvertentie verschillen per krant.

 

Kaart sturen:

Een kaart sturen wordt altijd gewaardeerd, zeker wanneer u niet aanwezig kunt zijn bij een uitvaart. Probeert u een kaart wel altijd met de hand te schrijven om het persoonlijk te maken. Weet u niet wat u erop moet zetten, dan kunt u ook kiezen voor een gedichtje of een stukje tekst uit een liedje. Het gaat er niet zozeer om wat u zegt, het gaat erom dát u iets zegt.

 

Bezoek vooraf:

Wanneer u dichtbij de nabestaanden staat, dan zal u wellicht al contact met de nabestaanden hebben voor de uitvaart.  Dit kan zijn door te helpen in het huishouden, eten te brengen of gewoon een luisterend oor te zijn. De nabestaanden gaan door een roes waarbij steun en afleiding vaak hard nodig is. Het verschilt natuurlijk per persoon, doe daarom wat voor u op dat moment het beste voelt. Mocht u hierover twijfels hebben dan kunt u dat natuurlijk ook gewoon vragen aan de nabestaanden waar ze behoefte aan hebben.

 

Bron: De Afscheidsfotograaf.nl

 

Online condoleren:

Wist u dat u helemaal gratis een condoleanceregister kunt aanmaken op onze Condoleance pagina? Wanneer u uzelf registreert en inlogt kunt u via uw persoonlijke dashboard een condoleanceregister aanmaken in het menu “Mijn Condoleance”. U heeft dan de keuze om deze openbaar te delen. Dit houdt in dat de condoleance op onze website komt te staan en iedereen een bericht kan achterlaten. Tevens bestaat de keuze om de condoleance op privé te zetten. U krijgt dan een link die u kunt delen met alleen uw dierbaren die dan een bericht kunnen achterlaten. Deze zal niet zichtbaar zijn voor onze reguliere bezoekers. Een mooi online plekje waar u uw verdriet kunt uiten. De nabestaanden kunnen hier eventueel ook een mooi condoleanceboek van laten maken.

 

Op condoleancebezoek:

Als u op condoleancebezoek wilt gaan is het verstandig om rekening te houden met de nabestaanden. Waar voelen zij zich prettig bij? Vaak wordt er in een rouwkaart of rouwadvertentie aangegeven wanneer er de mogelijkheid is om de nabestaanden te condoleren. Dit kan de dag voor de uitvaart zijn maar ook komt het vaak voor dat dit na de uitvaart gebeurt. Een mooie manier om iemand te condoleren die dichtbij u staat is met de hand of een knuffel. Volg uw gevoel wat u vindt dat het beste bij u past en uit dan uw medeleven. Houd indien van toepassing wel de corona regels in acht.

 

Berichtje of What’sApp sturen:

Vroeger was het echt “not done” om uw condoleance via een berichtje of een appje te sturen. Maar tegenwoordig gebeurt het steeds vaker. Het taboe wordt hier meer doorbroken en de nieuwe generatie kiest er vaker voor om een bericht te sturen of een appje. In een bericht kunt u ook mooi uw gevoelens omschrijven en uw medeleven tonen door eerlijk te zijn hoe u zich voelt. Het is belangrijk om de nabestaanden te laten zien dat er aan hun gedacht wordt. Of het een kaart is of een berichtje maakt niet uit. Voor de nabestaanden is het een mooi gebaar waar ze hun steun uit kunnen halen.

 

 Heeft u al nagedacht over uw eigen uitvaartwensen? Hoe wilt u dat men condoleert na uw overlijden? Zijn er details waar uw nabestaanden rekening mee moeten houden, maar waar ze niet van op de hoogte zijn? Voor dit soort vragen hebben wij de Uitvaartkluis ontwikkeld, waarin u al uw uitvaartwensen kunt vastleggen. Ook biedt u hiermee uw nabestaanden meer rust: op deze manier kunnen ze ook makkelijker uw administratieve- en financiële zaken afronden.

 

Geplaatst in categorie: Condoleren Inspiratie Artikelen

Geplaatst in tags: condoleren nabestaanden rouwen