Baaike Brand Begeleider bij afscheid en verlies

Baaike Brand Begeleider bij afscheid en verlies. Mijn plezier in het leven en mijn fascinatie voor de dood hebben me gebracht tot wat ik nu ben: begeleider bij afscheid en verlies. Ik ben stervensbegeleider, ritueelbegeleider en ik luister naar mensen die over hun verlies en verdriet willen vertellen aan een onafhankelijk persoon.

 

Het afscheid

Als u weet dat u gaat sterven maar het kost u enorme moeite om het leven los te laten kom ik naar uw verhalen luisteren. Naar wat u bezighoudt, wat u moeilijk vindt, wat u mooi vond, wat u nog wilt doen, hoe de aardse zaken geregeld moeten worden. U bepaalt het onderwerp van gesprek, ik ondersteun u daar waar mogelijk. Het leven loslaten is al moeilijk genoeg.

De afscheidsdienst

Als ritueelbegeleider help ik nabestaanden vorm te geven aan de afscheidsdienst. Ik stel de juiste vragen of juist de vragen die iemand zelf niet bedenkt. Ik zoek naar de rode draad, de verbindende lijn in iemands leven, naar wat iemand maakte tot wat hij of zij was. Ik luister, weet de kern te benoemen en dat alles zet ik om in een warm en herkenbaar In Memoriam.

Indien gepast en gewenst kan ik een mooi ritueel uitvoeren. Er kan veel meer dan alleen maar kaarsen aansteken en een gedicht voorlezen zonder dat het overdreven is. Zo kan de nabestaande na de uitvaart met net iets meer vertrouwen in de toekomst beginnen aan het leven zonder zijn of haar dierbare. De eerste voorzichtige stap op weg naar nabestaan is dan gezet.

 

Het nabestaan

Als iemand, waar u heel veel van hield, is overleden komt u vroeger of later in een rouwproces terecht. Op enig moment denkt de omgeving dat het wel klaar is met rouwen maar u ervaart dat anders. U mag mij vertellen over uw liefde voor de overledene, het gemis, uw verdriet. Dat doen we door praten bij mij of u thuis maar kan ook tijdens een wandeling of letterlijk met uw handen in de klei in mijn keramiekatelier.

 

Bent u benieuwd naar wie ik ben en wat ik kan betekenen voor u, neem dan contact met me op, u vindt mijn gegevens en verdere informatie over mij in de bedrijvengids.

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid afscheidsdienst begeleider bij afscheid en verlies ceremonie overlijden ritueelbegeleider rituelen stervensbegeleider