De kistenmaker en zijn vlindernamen

Gesponsord bericht

De kistenmaker en zijn vlindernamen. Eigenaar Willem van de Berg levert handgemaakte houten kisten en urnen uit eigen voorraad. Alle kisten en urnen op zijn website hebben een vlindernaam gekregen. Eén vlindernaam heeft iets bijzonders, Willem vertelt het u …

 

Atalanta en houten spijkers

De Atalanta is een vlinder  die na tellingen het meest voorkomt in Nederland. Nu wil het toeval dat de meest verkochte kist uit het assortiment ook de naam ‘Atalanta’ draagt.

Dat is een eenvoudige blankhouten kist met als bekleding ongebleekt katoen. Deze wordt afgenomen door zowel de particuliere als door de zakelijke klant. Wat extra technische info: een bijzonderheid van deze kist is dat-ie is gemonteerd met houten spijkers. Ja dat leest u goed: houten spijkers!

Een maandje geleden stond er in dagblad ‘Trouw’ een artikel over messen van hout en dat die even scherp zijn als een mes van metaal. Het principe zit in het feit dat het hout wordt gestoomd, nu wordt het erg technisch: de intercellulaire ruimtes in het hout verdwijnen, waardoor het een compactere massa wordt.

Ha! Dat wist ik al een paar jaar: de houten spijkers zijn gemaakt van gestoomd berkenhout.

Op de foto zijn 2 losse houten spijkers te zien. Ze worden op een rol aangeleverd.

De spijkers (5 cm lang) worden met een tacker op luchtdruk in het hout geschoten. En ja, dat zit vast! In het hout zit lignine: een natuurlijke lijmstof.
Door de warmteontwikkeling die er vrij komt bij het inschieten van een houten spijker, lijmt de spijker zichzelf vast met de lignine.

Hier zijn twee houten spijkers te zien  in de kist Atalanta. Onderlangs een rij van 10 stuk op de lange zijde.

Ik heb er voor gekozen om de houten spijkers in het zicht te laten. Daarnaast maak ik ook nog wat  gebruik van (watergedragen) witte houtlijm gebruikt.

 

Wilt u meer informatie over de Kistenmaker bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.

 

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid houten spijkers kistenmaker overlijden uitvaart uitvaartkist