Had ik dat maar geweten…

Gesponsord bericht

Had ik dat maar geweten… Lilian Arts van ArtsLommelen Uitvaartverzorging heeft als doel om samen met u een afscheid te verzorgen dat als een puzzel in elkaar past. Zo krijgt zij tijdens haar werk vaak vragen over thanatopraxie, zij vertelt u er graag meer over.

Had ik dat maar geweten … Soms hoor ik dat mensen zeggen en zeker na een afscheid is dat vaak met een toon van spijt.

Afgelopen weken heb ik weer een aantal vragen over thanatopraxie gekregen. Voor veel mensen is thanatopraxie, lichte balseming, nog onbekend. Ik vind het een mooie aanvulling op de traditionele manier van opbaren zoals met een koelplaat of in een mortuarium.

Wat ik een voordeel vind is dat deze ‘behandeling’ ook thuis uitgevoerd kan worden. Jammer genoeg is het niet alleen een kwestie van een zalf of crème over de overledene uitsmeren. Maar het is net zoals met nierdialyse, een proces waar men het bloed uit het lichaam verwijderd. In plaats van schoon bloed wordt er balsemvloeistof in het lichaam gebracht. Daarna kan de persoon thuis of elders verzorgd en opgebaard worden.

De familie wist niet van deze mogelijkheid en moest de informatie even laten bezinken, ze hebben de folder aandachtig gelezen en toen ja gezegd. De kleinkinderen, tieners, kwamen erna naar opa kijken en de jongste kleindochter van 11 jaar aaide voorzichtig over zijn gezicht. Ze was verrast dat hij niet zo koud was want dat was ‘kleine oma’ vorig jaar wel. Ook de andere drie zetten toen een stap dichterbij. Mevrouw vond het prettig om bij haar man te zitten voor het slapen gaan en de dag door te nemen. Ze heeft ook haar verhaal, wat ze in de aula zou gaan vertellen, aan hem voorgelezen. De dochters vonden het fijn en waren trots dat ook de gasten hun vader er zo ‘natuurlijk’ en mooi uit vonden zien.

Zo kwam stapje voor stapje ook de dag van het afscheid dichterbij en hebben ze als gezin hem zelf overgedragen naar zijn kist. Zonder aarzelen hadden ze dat besloten, gewoon omdat het kon en ze het zelf wilden doen. Vertrouwde handen, liefdevol legden ze hem in zijn kist.

Net zoals ik altijd alles vertel, uitleg, laat zien, hoort daar voor mij thanatopraxie gewoon bij.

Ik vind het een waardevolle aanvulling en belangrijk dat nabestaanden weet hebben van deze mogelijkheid. Nederland was een van de laatste landen waar het na lang beraad en onderzoeken vanaf 2010  toegestaan is. De grote uitvaartondernemers bieden het niet aan maar andere ondernemers wel.

Wilt u er meer over weten, lezen of een gesprek over thanatopraxie of een ander onderwerp, dan hoor ik u graag.

Wilt u meer informatie over ArtsLommelen Uitvaartverzorging, bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid overlijden thanatopraxie uitvaartverzorging uitvaartzorg