Jacqueline Dersjant – fotograaf van afscheid en laatste levensfase

Gesponsord bericht

Jacqueline Dersjant – fotograaf van afscheid en laatste levensfase. Jacqueline’s moeder was gelukkig, leefde gezond en iedereen dacht dat ze lang zou leven. Totdat ze een theepot pakte en die uitgoot over haar laptop.

Ze ging een doekje pakken, kwam terug met een wijnfles maar wist niet hoe ze daarmee het toetsenbord moest droogmaken. Vlak daarna kreeg ze een epileptische aanval. Het werd snel duidelijk dat ze een hersentumor had en nog maar een paar maanden zou leven.

Jacqueline is documentair fotograaf en heeft nooit overwogen om foto’s te laten maken van hun tijd samen. Pas een half jaar na het overlijden van haar moeder realiseerde ze zich dat het niet alleen een moeilijke, maar ook een hele mooie tijd was geweest waar ze veel goede herinneringen aan had. En dat ze heel graag foto’s had gehad van die tijd.

AFSCHEIDSFOTOGRAFIE

Een week na de uitvaart werd Jacqueline gevraagd de uitvaart van de vader van een collega te fotograferen. Ze merkte dat dat vooral ging om troost, samenzijn, verbinding, een lach en een traan bij het ophalen van mooie herinneringen en ze besloot zich daarin te specialiseren.

Maar sinds het overlijden van haar moeder voelde ze steeds meer hoe belangrijk de heel gewone alledaagse dingen zijn tijdens de laatste levensfase. Het zijn juist die heel gewone dingen die later een warme herinnering worden maar die je vaak voor lief neemt en vergeet vast te leggen.

Het is niet vanzelfsprekend na te denken over het laten maken van foto’s als iemand ernstig ziek is. Jacqueline sprak ter voorbereiding van een lezing met rouwbegeleiders en nabestaanden en de meesten kenden afscheidsfotografie niet. Een jonge weduwe werd zelfs boos. “Waarom liggen er geen folders daarover bij de oncoloog? Wel folders over pruiken maar ik weet zelf wel dat die bestaan. Over foto’s heb ik nooit nagedacht. Ik had zó graag foto’s van die laatste tijd samen gehad en nu is het te laat.”

Jacqueline hoopt – zij ziet het zelfs als haar missie – dat fotografie rondom de laatste levensfase bekender wordt. Geen misvatting meer dat je nooit meer terug wil kijken op die tijd maar een besef dat foto’s heel veel steun kunnen geven bij verdriet en gemis.

Niemand vergeet foto’s van een bruiloft te maken. Die vraag, wel of geen foto’s, zou ook bij ernstige ziekte en uitvaart vanzelfsprekend moeten zijn.

Graag deelt Jacqueline wat waardevolle foto’s uit haar privécollectie, foto’s die verder geen commentaar nodig hebben ….

Wilt u meer zien van het werk van Jacqueline Dersjant of bent u op zoek naar haar contactgegevens bezoek dan onze bedrijvengids.

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid herinneringsfotografie overlijden Uitvaartfotograaf uitvaartfotografie