Meer bekendheid voor Afscheidsfotografie

Meer bekendheid geven aan afscheidsfotografie, dat wil ook Marion Verhaaf van Marion Fotografie heel erg graag. Niet alleen omdat zij dit vak zelf beoefend,  maar juist omdat zij het mensen gunt om een afscheid terug te kunnen kijken aan de hand van mooie foto’s. Waarop zij zien wie er aanwezig waren, wat er gebeurde en wat er te zien was. Marion vertel ons over haar werk als gediplomeerd afscheidsfotograaf.

Ik heb gemerkt dat het afscheid van mijn eigen ouders wel in mijn geheugen zit, maar dat herinneringen ook vertroebelen. Foto’s helpen juist om deze momenten weer in je gedachten terug te halen. Ik heb helaas geen foto’s van het afscheid van mijn ouders.

Onlangs kwam ik bij een condoleance van een bekende, gelukkig mochten we toen nog handen geven en een knuffel. De familie kent mij als fotograaf en haar man vroeg me of ik mijn camera mee had. Ik antwoordde ontkennend, die neem ik niet zomaar mee naar een condoleance natuurlijk. “Moet je nou toch eens bij haar kijken naar al die bloemen, het zijn er zo ontzettend veel en daar had je mooie foto’s van kunnen maken!”

Dat klopt, dit is een deel van een afscheid dat ik altijd op foto’s vastleg. Ik was echter niet door hen benaderd om te fotograferen en wie ben ik om dan een camera bij me te dragen op dit moment. Want, dat doe je toch niet?
Inderdaad, niet als ik er niet voor gevraagd ben. Is dit wel het geval, dan ben ik er uiteraard met mijn camera. En gelukkig gebeurt dat al steeds vaker, niet alleen bij de condoleance, ook bij het uiteindelijke afscheid zelf.

Intens verdriet

Zo mocht ik het afscheid vastleggen van een prachtig mannetje dat helaas na drie dagen was overleden. Zijn grote zus (2jr) vond hem geweldig mooi en ontzettend lief. Ze wilde dan ook steeds met hem knuffelen en bleef hem maar kusjes geven. Ook haar ouders spoorde ze aan dit te doen. Ze troostte hen als zij verdrietig waren en droogde papa’s tranen met een papieren zakdoekje tijdens het laatste samenzijn.

Als afscheidsfotografe kreeg ik van hen alle vrijheid en mocht bijna overal bij zijn. De aanwezigheid van hun dochtertje maakte het moeilijke afscheid van hun zoontje wat draaglijker. Ze kreeg de lachers op haar hand toe zij met de houten speelgoedcamera foto’s maakte van haar papa en de rest van de familie. Het was een goede keus geweest dat ik die voor haar meenam toen ik in de middag naar hen toe ging. Ze hing hem direct om haar nek en als volleerd fotograaf zette ze thuis opa en oma op de foto.
Ook al was ze nog jong, ze had zeker wel in de gaten wat er allemaal om haar heen gebeurde. Dat haar broertje niet meer leefde en ze hem zouden achter laten in het mooie gebouw. Dat haar ouders enorm verdrietig waren en ook de anderen die hier naar toe waren gekomen. Ze wilde hen allemaal wel troosten, maar vooral haar broertje kusjes geven.

Troost

Het zijn intieme momenten die ik als afscheidsfotografe voor de familie heb vastlegt. Ik zeg vaak dat ik het verlengstuk ben van hun geheugen in deze dagen rondom het afscheid. En in dit geval is dat zeker zo. Het jonge zusje zal het wellicht niet allemaal onthouden, juist dan zijn de foto’s van haar met haar broertje zo enorm belangrijk. Zo houden we de herinnering aan deze momenten levend. Ze zal kunnen zien wat ze voor en met hem heeft gedaan.

Dat ze hem knuffelde, aaide, kusjes gaf. Met hun ouders zijn vingertjes en teentjes telde. Dat ze met hen een kaarsje voor hem heeft aangestoken tijdens de afscheidsdienst. Dat zij net als de anderen een prachtige witte roos op het mandje van haar broertje neerlegde. Dat zij haar ouders en broertje achterliet en hand in hand met oma wegliep uit de aula. Op weg naar de koffie met een plak krentewegge.

De setting waarin het afscheid plaatsvond, warme kleuren en een bankje waarop zijn mandje werd geplaatst. Op het beeldscherm een vlinder en er klonk op de achtergrond een kinderliedje.

Onwetendheid

Jammer genoeg hoor ik nog te vaak dat mensen niet van het bestaan van afscheidsfotografen weten. Daarom is het erg belangrijk dit steeds weer onder de aandacht te brengen. Zelfs kennissen van mij hadden niet aan me gedacht bij een bijzonder afscheid, terwijl zij wisten dat ik afscheidsfotografe ben. Het is belangrijk te weten dat afscheidsfotografie een dienst is, die overigens ook wordt vergoed binnen de begrafenisverzekering. Gelukkig wordt het ook steeds vaker voorgesteld door de uitvaartbegeleiders. Tijdens een afscheid van uw dierbare mag en kan er gelukkig van alles. Het kan op uw eigen manier worden ingevuld en daar hoort in mijn ogen ook een fotograaf bij.

Iedere uitvaart is bijzonder genoeg om vast te leggen. Of dat nu een intiem samenzijn is of juist één waarbij een erehaag buiten wordt gevormd door degenen die niet bij het afscheid zelf aanwezig kunnen of mogen zijn door de geldende maatregelen. Compleet met fakkels, muziek of bij een motorliefhebber de motoren van vrienden.

 

Wilt u meer informatie over Marion Fotografie bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens. 

 

 

 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid herinneringsfotografie overlijden Uitvaartfotograaf uitvaartfotografie